Roditelji podnijeli ustavnu tužbu zbog programa cjelodnevne škole

28.08.2023.

Zadnja izmjena 19:55

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS/Hina/R.S.

Građanske inicijative roditelja OŠ Novi Marof i OŠ Draganići objavile su da podnose ustavnu tužbu protiv Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kažu da je predmet tužbe donošenje protuustavne i protuzakonite odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja o odabranim školama koje će sudjelovati u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole.

Projekt cjelodnevne nastave neprihvatljiv je učenicima osnovnih škola Draganići i Novi Marof. Imali su stotinu pitanja, ni na jedno od njih, kažu roditelji te djece, nisu dobili odgovor. A imaju i konkretne zamjerke.

- Piše da je to eksperimentalni program, a prema nekom članku zakona se za to traži i suglasnost roditelja, mene nitko nije tražio suglasnost za eksperimentalni program, kaže Mario Sremec, roditelj iz Novog Maroga.

Ni na pitanja u vezi s nekoliko novih predmeta nema odgovora.

- Dolazi predmet Svijet i ja nije propisano ni tko će ga predavati nema ništa nikakvih informacija, kaže Božidar Miklobušec, roditelj.

Zbog svih nejasnoća i protivljenja projektu cjelodnevne škole, roditelji su, nakon potpisivanja peticije i prosvjeda, danas preko odvjetnika predali ustavnu tužbu.


- Upravo smo Ustavnom sudu predali ustavnu tužbu građanskih inicijativa roditelja OŠ Novi Marof i OŠ Draganići, kojom tražimo da privremeno obustavi odluku Ministarstva kojom su te škole primljene u eksperimentalni program cjelodnevne nastave za sljedeće četiri godine, dok suci ne donesu konačnu odluku, kazao je na konferenciji za medije ispred zgrade suda odvjetnik Luka Mlinarić.

Radničko vijeće, Vijeće roditelja i Vijeće učitelja obiju škola velikom su većinom glasali protiv prijave na poziv resornog Ministarstva za sudjelovanje u eksperimentalnom programu "Osnovna škola kao cjelodnevna škola", naglasio je Mlinarić. Međutim, ravnatelji su ipak odlučili prijaviti škole čije je sudjelovanje potom potvrdilo i Ministarstvo obrazovanja.  

- Protiv takve odluke roditelji navedenih škola su podnijeli prigovor i ministru, ali on se nije još uvijek očitovao. Ignoriranje velikog broja roditelja je razlog zašto su im povrijeđena ustavna i zakonska prava i zašto su uložili tužbu Upravnom sudu u Zagrebu, rekao je Mlinarić.

S obzirom na to da ne vjeruju da će Upravni sud donijeti rješenje do sljedećeg ponedjeljka kada počinje nova školska godina, odvjetnici roditelja došli su na Markov trg i od Ustavnog suda tražili privremenu obustave sporne im odluke. Od ustavnih sudaca očekuju da će presuditi u njihovu korist, inače bi "svaka druga odluka bila alarm svim drugim roditeljima u Hrvatskoj da je sloboda na odgoj i obrazovanje njihove djece prazno slovo na papiru".

Mlinarić kao razloge protivljenja roditelja sudjelovanju u eksperimentalnom programu ističe nedostatak prostora, sportske dvorane, blagovaonice, a učitelji nisu dovoljno osposobljeni i pripremljeni. Premda će sve odabrane škole dobiti novac od Ministarstva obrazovanja kako bi se opremile za cjelodnevnu nastavu, odvjetnik Mlinarić odgovora da je prioritet suglasnost roditelja, bez obzira na iznos uplaćenog novca.

- Sukus ove tužbe je to da prigovori roditelja, kakvi god da jesu, nisu uopće uzeti u razmatranje od strane ministarstva. Glavno je pitanje jesu li roditelji suglasni s time da se nad njihovom djecom provodi eksperiment koji je upitne kvalitete u odgojno-obrazovnom smislu. Ako nisu, onda ni dva ili tri milijuna eura ne mogu pomoći, dodao je. 

Ako do sljedećeg ponedjeljka ne stigne nikakva odluka s Ustavnog suda, roditelji su spremni na prosvjede i građanski neposluh, poručio je Mlinarić.

Profesor na Pravnom fakultetu Frane Staničić objašnjava kako prema Zakonu o odgoju i obrazovanju suglasnost roditelja treba za sudjelovanje učenika u školskim aktivnostima, ali ne i za izvođenje obveznih i izbornih predmeta.

- Ne treba suglasnost roditelja za sudjelovanje učenika u izmijenjenom odgojno-obrazovnom standardu, a to ne bi bilo potrebno ni da se država sutra odluči promijeniti pristup školi, pojasnio je Frane Staničić, Pravni fakultet Zagreb.

- Projekt će trajati 4 godine, on se što se tiče odgojno obrazovnog procesa uvodi postupno i nema nikakve bojazni da u smislu nastave i aktivnosti koje će provoditi u školama da nešto nije u redu, rekla je Iva Ivanković, državna tajnica, Ministarstvo znanosti i obrazovanja.


No roditelji su, čini se, ustrajni. Oslanjaju se na svojeg pravnog zastupnika i čekaju odgovor Ustavnog suda. Ne dobiju li ga uskoro...

- Ja vam s ove pozicije mogu reći da su roditelji spremni na sve, na ponovni prosvjed pa i na građanski neposluh, rekao je Mlinarić.

- Ako to znači da ne žele slati svoju djecu u školu to je protivno Zakonu jer je osnovno obrazovanje prema zakonu i Ustavu obvezno, istaknuo je Staničić.

MZO: Nejasno zbog čega bi netko "pravnim vratolomijama" išao protiv interesa učenika


Ministarstvo znanosti i obrazovanja ocijenilo je u ponedjeljak "pravnom vratolomijom" protiv interesa učenika, ustavnu tužbu građanskih inicijativa roditelja dviju škola nezadovoljnih odlukom Ministarstva o uključivanju tih škola u program cjelodnevne nastave.

- Ukoliko ostavimo po strani pravna tumačenja odluka i ostalih propisa, jer će konačnu odluku o tome ipak donijeti sud, neupitno je da cjelodnevna škola donosi niz prednosti za učenike i roditelje, stoji u odgovoru  Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Postavlja se, kažu, pitanje zbog čega i tko je taj tko je protiv toga da učenici imaju bolje znanje, besplatna tri obroka, besplatne udžbenike i ostale nastavne materijale, besplatne izvannastavne, izvanškolske aktivnosti, bolje uvjete u školama i da nemaju domaćih zadaća.

Učenici uključeni u cjelodnevnu nastavu postizat će bolje rezultate


Iz Ministarstva ističu kako je upravo prednost cjelodnevnih škola da nema financijskih izdataka za roditelje u okviru osmišljenog modela cjelodnevne škole te dodaju da se postavlja pitanje "tko su ti i koji su im pravi interesi, koji pravnim vratolomijama pokušavaju diskreditirati predložene promjene".

Napominju da se za one škole koje su imale produženi boravak koji se dijelom plaćao, sve financijske naknade ukidaju, besplatni su svi nastavni materijali te se povećava broj obroka za učenike, koji su također besplatni za sve te sada svi učenici imaju besplatna tri obroka.

Roditeljima se, dodaju, ukidaju svi financijski troškovi koje su do sada imali za plaćanje brojnih izvanškolskih aktivnosti jer sve izvannastavne i izvanškolske aktivnosti koje služe i organizirane su u okviru potreba cjelodnevne škole su besplatne.

Između ostalog, iz MZO-a poručuju kako roditelji mogu očekivati da će zbog povećane satnice pojedinih predmeta, a pogotovo uvođenja potpomognutog učenja za sve učenike svih predmeta, učenici uključeni u cjelodnevnu nastavu postizati bolje rezultate u znanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!