19:14 / 16.08.2021.

Autor: Anamarija Škorić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Umirovljeni vojni policajac za HTV: Kandahar u srcu - glava u torbi

Siniša Majdak

Siniša Majdak

Foto: Dnevnik / HRT

Nedavno se iz Afganistana vratio Siniša Majdak, umirovljeni vojni policajac i nekadašnji zaposlenik zaštitarske tvrtke. Ekipa HRT-a s njim je razgovarala na Zlarinu. Prije petnaest godina, prvi je put stupio na tlo Afganistana. Kao vojni policajac, u sklopu hrvatskoga kontingenta - iznimno cijenjenoga. 

- Naši su bili visoko cijenjeni, jer su bili su bolje poštovani nego Amerikanci. Profesionalno su bili dobro obučeni, iznad prosjeka obučeni i spremnost im je bila visoka, rekao je Siniša Majdak.

No, uza svu obuku i spremnost - visok je bio i rizik.

- Naše zapovjedništvo, zajedno s glavnim stožerom i svima skupa koji su radili na našoj obuci, uspjeli smo to nekako umanjiti znanjem iskustvom iz Domovinskog rata koje smo imali, dodao je.

Ne iznenađuje stoga što su pripadnici hrvatskih snaga - nakon umirovljenja, redom prvi na listama privatnih zaštitarskih tvrtki. Raditi na osiguranju u toj ratom napaćenoj zemlji, stepenica je više, ali i izazov za svakoga vojnika.

- Svi naši momci iz toga faha vole taj adrenalin. To je nešto što nas vuče. Traženi smo zbog profesionalnosti, iskustva koje smo dali u misijama, prepoznati smo po tome i zbog toga smo traženi, poručio je Majdak.

Kao profesionalcu - slogan mu je bio "Kandahar u srcu - glava u torbi". Imao je sreće pa su ga pogibeljne situacije uglavnom zaobilazile.

- Da, zato je Kandahar u srcu i osjećao sam se vrlo sigurno prošle, pretprošle godine kad sam zadnji put bio u Kandaharu, ali sada na žalost ne. Naime ondje sada vrije i siguran nije nitko, naglasio je Majdak.

- I nadam se da će ovo pridonijeti, ova moja izjava, da će pridonijeti i pomoći našim momcima, da se u Vladi kod nas neko pokrene i da se napravi da naši momci što prije izađu van, dodao je.

Jer s njima je, rame uz rame, dijelio i dobro i zlo. Želja mu je bila - uputiti im i ovu poruku:

- Ja bih htio spomenut sve nas koji smo bili tamo, ali jednog bi htio posebno istaknuti, on je otišao prije šest, sedam mjeseci od tamo - moram ga pozdraviti ovim putem, zaključio je Majdak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!