Vijeće sigurnosti UN-a poziva na pregovore o osnivanju nove afganistanske vlade

22:45 / 16.08.2021.

Autor: P.F./Hina

Sjednica vijeća sigurnosti UN-a

Sjednica vijeća sigurnosti UN-a

Foto: ANDREW KELLY / Reuters

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je na pregovore o osnivanju nove vlade u Afganistanu i o okončanju borbi i nasilja, nakon što je šef UN-a Antonio Guterres upozorio na zastrašujuća ograničenja ljudskih prava i sve veće nasilje nad ženama i djevojkama.

UN-ovo petnaesteročlano tijelo priopćenje je izdalo nakon dogovora postignutog konsenzusom i pošto je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao njegove članove da "upotrijebe sve alate koji su mu na raspolaganju" da bi se spriječila globalna teroristička prijetnja iz Afganistana i da bi se zajamčilo poštivanje ljudskih prava.

- Ne možemo i ne smijemo napustiti narod Afganistana, rekao je Guterres članovima Vijeća sigurnosti.

Talibani su u nedjelju ušli u glavni grad Kabul, a predsjednik Ašraf Gani napustio je Afganistan, što je bio vrhunac munjevite ofenzive islamističkih militanata s ciljem povratka na vlast nakon što su s nje svrgnuti prije 20 godina pod vodstvom SAD-a.

Vijeće sigurnosti istaknulo je važnost borbe protiv terorizma u Afganistanu kako bi se zajamčilo da ostale zemlje ne budu ugrožene ili napadnute. U priopćenju Vijeća stoji da "ni talibani ni bilo koja druga afganistanska skupina ili pojedinac ne bi trebali podržavati teroriste koji djeluju na teritoriju bilo koje druge zemlje".

Vijeće je pozvalo na hitan prekid svih neprijateljstava i uspostavu, kroz inkluzivne pregovore, nove vlade u kojoj bi trebalo biti i žena.

Neovisni stručnjaci UN-a prošli su mjesec izvijestili Vijeće sigurnosti o prisutnosti Al Kaide u najmanje 15 afganistanskih provincija, koju većinom čine afganistanski i pakistanski državljani, ali i stanovnici Bangladeša, Indije i Mjanmara.

- Afganistan nikada više ne smije postati utočište za teroriste. Nadamo se da će talibani ... jasno raskinuti odnos s terorističkim organizacijama, rekao je članovima Vijeća zamjenik kineskog veleposlanika u UN-u Geng Shuang.

- Trenutačno mislimo da nema smisla paničariti ... izbjegnuto je veliko krvoproliće među civilima. Pozivamo sve afganistanske strane da se suzdrže od neprijateljstava i da na miran način podupru nagodbu, rekao je a svoje strane ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je da UN prima zastrašujuće izvještaje o teškim kršenjima ljudskih prava u cijeloj zemlji.

- Posebno me zabrinjavaju izvješća o rastućem kršenju ljudskih prava nad ženama i djevojkama u Afganistanu, rekao je.

Talibanski dužnosnici objavili su priopćenja u kojima stoji da žele mirne međunarodne odnose i obećavaju da će poštovati prava žena.

Irska veleposlanica u UN-u Geraldine Byrne Nason pozvala je Vijeće sigurnosti da stane uz afganistanske žene zbog brojnih i kredibilnih izvješća o pogubljenjima po kratkom postupku, o prisilnim brakovima, seksualnom nasilju i nasilju na temelju spola.

- Talibani su navodno rekli da se žene nemaju čega bojati. Ali reći međunarodnoj zajednici ono što ona želi čuti neće nikoga zavarati. Nećemo zatvarati oči pred istinom, rekla je Nason članovima Vijeća.

Ujedinjeni narodi imaju oko 3000 članova nacionalnog osoblja i oko 300 članova međunarodnog osoblja na terenu u Afganistanu. Neki su premješteni u Kabul, ali nitko nije evakuiran.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!