Bivši logoraši uputili pismo Vučiću

25.08.2023.

11:41

Autor: HRT/IMS

Bivši logoraši uputili pismo Vučiću

Bivši logoraši uputili pismo Vučiću

Foto: HTV / HRT

Predstavnici Udruge pravnika Vukovar 1991. predali su pismo veleposlanici Srbije za srbijanskog predsjednika Vučića u kojem predlažu, u skladu s obećanjem koje im je dao prije sedam godina, da se bivšim logorašima omogući posjet logoru Stajićevo 16. studenog. 

Žele ondje postaviti spomen-ploču kojom bi se na dostojanstven način odala počast logorašima i stradalima.

U logoru Stajićevo, u blizini Zrenjanina u Srbiji,  bilo je zatvoreno više od 1700 ljudi, a 17 ih je ubijeno - potvrdio je Haški sud.

- Ne odustajemo. Ja sam svjedok četiri ubojstva u Stajevićevu. Svjedok sam mnogih ljudi koji su odvedeni iz logora Stajićevo, a danas nisu s nama. To je jednostavno dužnost svih nas koji smo preživjeli, koji smo svjedoci tih zlostavljanja. Smatramo da je europski, civilizacijski doseg da se logor Stajićevo kao i svi ostali logori obilježe, rekao je Zoran Šangut, predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991. i zatočenik srpskih koncentracijskih logora.

- Osobno nemam nikakvo povjerenje u trenutnu srbijansku vlast, oni to neće priznati. Činjenica je postojanje koncentracijskih logora na njihovom području. Tko prizna, pola im se prašta. Bilo bi bolje da što prije priznaju, da se naprave ratne odštete, rekao je Predrag Matić, zastupnik u EP (SDP) i zatočenik srpskih koncentracijskih logora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!