Bivši petrinjski gradonačelnik pušten iz istražnog zatvora

05.09.2022.

17:00

Autor: T.D./HRT/Hina

Darinko Dumbović

Darinko Dumbović

Foto: Nikola Cutuk / Pixsell

Bivši petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović potvrdio je na društvenim mrežama da je pušten iz pritvora u kojem je bio od 14. lipnja ove godine u sklopu istrage u kojoj je osumnjičen da je u dogovoru sa sinom Darkom namještao unosne poslove grada Petrinje.

Dumbović je pušten iz istražnog zatvora potkraj kolovoza nakon što su ispitana 22 svjedoka, doznaje Hina na sudu.

- 'Nije me ubilo, ali me ojačalo! Ponovo u svom domu i gradu. Hvala svim pravim i istinskim prijateljima koji su pitali za mene i pozdravljali me. Lijep je osjećaj znati da još ima i takvih. A istina uvijek nađe svoj put, u to sam duboko uvjeren!, napisao je Dumbović na Facebooku, prenose mediji.

USKOK i policija prije su, ne otkrivajući identitet, izvijestili da bivšeg petrinjskog gradonačelnika sumnjiče da je u dogovoru sa sinom namještao unosne poslove Grada Petrinje, dok su otac i sin dogovorili s trojicom poduzetnika kako će njihove tvrtke podnositi ponude i zatim prepuštati izvođenje radova tvrtki Darka Dumbovića.

Riječ je o petrinjskim poduzetnicima Dejanu Dobrečeviću, Zlatku Zagorcu i Goranu Norkoviću.

Dumbović i sin pritom su, ističe tužiteljstvo, dogovorili s trojicom poduzetnika da će u građevinskoj dokumentaciji prikrivati da je tvrtka Darka Dumbovića stvarni izvođač radova.

USKOK je precizirao da Dumboviće sumnjiči za četiri namještanja poslova, uključujući građenje platoa radi postavljanja privremenih montažnih objekata za stambeno zbrinjavanje stradalih u potresu. 

Pritom su, ističe tužiteljstvo, najprije odabrane ponude trojice poduzetnika koji su zatim, sukladno prethodnom dogovoru s Dumbovićima, prepuštali izvođenje radova tvrtki gradonačelnikova sina.

Tužiteljstvo dodaje da je Darinko Dumbović u dva postupka nabave donosio odluke kojima je odabirao navedene ponuđače, dok je dva puta određivao da se inicijalna ponuda uputi točno određenoj tvrtki. Pritom je u jednom navratu davao naloge Zagorcu da prepusti izvođenje radova Dobrečevićevoj tvrtki, a koji je te radove dodijelio tvrtki Darka Dumbovića.

Tvrtka Darka Dumbovića je, nadodaje USKOK, izvela i naplatila prepuštene radove, pri čemu su Dobrečević i Zagorac, sukladno dogovoru, sastavili dokumentaciju kojom su prikrili sudjelovanje tvrtke gradonačelnikova sina, a na taj su način osigurali tvrtki Darka Dumbovića poslove u vrijednosti od najmanje 9,1 milijun kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!