Dumbović i sin ispitani u Uskoku: "Aktivno je iznosio obranu, ne osjeća se krivim"

14.06.2022.

19:13

Autor: Maja Kubik/Dnevnik/HRT/IMS

Darinko Dumbović

Darinko Dumbović

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Nakon ispitivanja u zagrebačkom sjedištu Uskoka bivši petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović prenoćit će u policijskom pritvoru, a tužiteljstvo će u srijedu objaviti hoće li protiv njega i četvorice suosumnjičenih zatražiti istražni zatvor.


Dumbovićev odvjetnik Dražen Ivanić izjavio je nakon ispitivanja u Uskoku da je bivši gradonačelnik iznio obranu i otklonio sve sumnje u počinjenje kaznenog djela. Kaže i da je surađivao s istražiteljima i odgovarao na sva postavljena pitanja.

- Darinko Dumbović je saslušan u USKOK-u, maksimalno smo surađivali. On je iznio svoju obranu, aktivno, to znači da je otklonio sve sumnje u počinjenje bilo kakvog kaznenog djela. Odgovarao je na sva postavljena pitanja zamjenica USKOK-a i mene kao branitelja, apsolutno je odgovorio na sve što je postavljeno kao problematično, rekao je Dražen Ivanić, odvjetnik.

- Sutra tijekom prijepodneva će biti odlučeno ide li se pred istražni sud. Cijelo saslušanje je bilo tajno, ali sve što ste tijekom dana čuli da mu se stavlja na teret, pitanja su bila koncipirana oko toga, a odgovori su bili kratki i jasni, ja ne mogu iznositi detalje zbog tajnosti postupka. Držim da ovdje nema nikakve osnove da bi Darinko Dumbović bio kriv za bilo što, rekao je odvjetnik.

Uz Dumbovića, zbog pogodovanja u dobivanju poslova, istražitelji, prema neslužbenim informacijama, sumnjiče njegova sina Darka te trojicu direktora tvrtki s petrinjskog područja.

Od ranog jutra istražitelji u kućama obitelji Dumbović. Pretraživale su se prostorije, izuzimala dokumentacija.

- Gospodina Dumbovića se tereti za nezakonito pogodovanje u periodu kada je on bio na dužnosti gradonačelnika grada Petrinje, dakle, to je razdoblje od 2019. pa do 2021. godine, potvrdio je Dražen Ivanić, odvjetnik Darinka Dumbovića.

U tom je razdoblju, sumnja USKOK, pogodovao svojem sinu, odnosno njegovim tvrtkama u dobivanju poslova s Gradom. Uhićen je i sin - Darko Dumbović.

 - Branit će se, iznijet ćemo obranu. Ne osjeća se krivim, malo ga je iznenadilo, nista neuobičajeno, rekao je Dragan Dramac, odvjetnik Darka Dumbovića.

Pretraga je obuhvatila više lokacija, na jednoj od njih kao svjedok bio je i Dumbovićev susjed.

- Izvršili su pretres, uzeli su što su mislili da treba uzeti, potpisano sve, gospodin Dumbović je otpraćen, mi idemo kući i to je to, rekao je Branko Vidović, susjed Darinka Dumbovića.

Građani Petrinje nisu iznenađeni.

- Naravno da nisam, pa bilo je i vrijeme.

- Ceste su sve rasturene, novac je dobiven, on je gradonačelnici ostavio u kasi 900 kuna kada je otišao.

A gradonačelnica je otkrila da je USKOK u gradu već mjesecima. Podsjeća da je još kao gradska vijećnica upozoravala na nepravilnosti.

- Kako je u tom poslovanju bilo zapravo direktno dogovaranje poslova, nisu se raspisivali pozivi i natječaji kako bi se svima omogućilo prijavljivanje, rekla je Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje.

Priča je dublja. Da je u obnašanju dužnosti bivšeg gradonačelnika Petrinje bilo nepravilnosti, javna je tajna već dulje vrijeme. Podnosile su se prijave - dvije je podnio petrinjski SDP 2016.-te - zbog nerazmjera u imovinskoj kartici te potpisivanja ugovora koji nisu bili planirani u proračunu. Obje su odbačene.

- Sve je bilo objavljeno na službenim stranicama Grada, u imovinskoj kartici. Mi smo im podastrli i dokumentaciju, znači nisu se morali maknuti iz ureda, mogli su samo izanalizirati to, ali očito da to tada nije bilo u interesu da se procesuira, smatra Svjetlana Lazić, zamjenica Darinka Dumbovića u prvom mandatu.

Darinko Dumbović gradonačelničku dužnost obnašao je u dva mandata, bio je i saborski zastupnik reformista u prošlom sazivu Sabora i tako sudjelovao u vladajućoj većini. Predsjednik njegove stranke poziva na nultu stopu tolerancije na korupciju.

- Osobno sam uvjeren i iskreno se nadam da će sve to skupa pasti u vodu, kao što u 90 posto slučajeva biva tako. Međutim, ako je kriv, kao i svaki drugi građanin ove zemlje, za sve protuzakonito učinjeno i što se dokaže mora odgovarati, rekao je Radimir Čačić, predsjednik Reformista.

Slučaj "Dumbović" stigao je i do saborskih hodnika.

- Imamo spektakularna uhićenja, a boga mi imamo i spektakularne oslobađajuće presude, kazao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

- Ja se nadam da je DORH prikupio dovoljno kvalitetne dokaze i argumente i da ono za što ga terete da je osnovano, poručio je Davorko Vidović, potpredsjednik Hrvatskog sabora (Socijaldemokrati).

- Odgovornost je na svakom, ako je odgovoran, kako je rekao njegov predsjednik, onda će on odgovarati za svoje postupke, rekao je Ante Sanader, politički tajnik HDZ-a.

Za nezakonito pogodovanje, za što se dvojac trenutačno sumnjiči, propisana je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!