Blagdan je svetog Stjepana, mnogi danas slave imendan

26.12.2021.

07:58

Autor: HRT

Još jedan Božić u pandemiji

Još jedan Božić u pandemiji

Foto: HRT / HTV

Blagdan je svetoga Stjepana, prvog kršćanskog mučenika - simbola borbe za pravdu i praštanje. Blagdan svetog Stjepana ili Štefanje ujedno je dan kada počinje blagoslov obitelji po kućama, a provodi se u krugu prijatelja i obitelji. 

Tradicionalno, Splićani su se okupili na Sustipanu, a za Podnevni dnevnik HTV-a javio se novinar Ivica Đuzel.

- Svečano euharistijsko slavlje u crkvi na starom splitskom groblju Sustipan privodi se kraju, predvodio ga je župnik fra Martin Jaković. Sveti Stjepan je bio jedan od prvih đakona - poslužitelja u zajednici, stoga je morao biti miroljubiv, karitativan i pravedan, a to nam pokazuje i na samom kraju života kada moli za svoje progonitelje - izvijestio je Đuzel.

Čestitavši Božić i zaštitnika sv. Stjepana župnik je zaželio da nam prvomučenik bude nadahnuće da svoju vjeru prihvatimo ozbiljno, da nam ona u životu ne bude ukras nego temelj. Inače Božić u Splitu protječe neobično mirno, kaže Đuzel, južina i dalje prijeti pa su svi povučeni i nalaze se unutar svojih kuća.

Posebno je veselo u mjestu Štefanje blizu Bjelovara. Tradicionalno se obilaze kuće i uz tamburaše čestita imendan jer je u mjestu puno Stjepana, Štefova i Štefica, a često je i prezime Štefović. Ipak sve ih je manje pa općina daje novčani poticaj svima koji djeci daju ta imena kako bi se očuvala jer ih je sve manje i polako nestaju.

Godinu dana nakon velikog potresa Petrinjci su, u iščekivanju obnove, proslavili Božić. Njihove su nade i želje da se sve opet vrati na staro, potres nikada više ne ponovi te da idući Božić dočekaju u svojim domovima.

U crkvama diljem Hrvatske služena su misna slavlja. Vjernici u Zagrebu ove se godine nisu uputili u katedralu oštećenu u potresu, nego u Čučerje, gdje je misu u montažnoj crkvi župe Pohoda Blažene Djevice Marije jučer predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Papa Franjo tradicionalno je u podne s balkona bazilike svetog Petra poslao božićnu poruku Urbi et Orbi. Osudio je sve veću polarizaciju u osobnim i međunarodnim odnosima, poručujući da se sukobi, od problema unutar obitelji do prijetnji ratom, mogu riješiti samo dijalogom. Upozorio je i da se otuđenost tijekom pandemije COVID-a pogoršala.

- I dalje svjedočimo brojnim sukobima, krizama i neslaganjima. Čini se da im ne vidimo kraja, a jedva da ih uopće i primjećujemo. Toliko smo se na njih naviknuli da se goleme tragedije sada događaju u tišini: riskiramo da nećemo čuti jauk boli i jada velikog broja naše braće i sestara, istaknuo je, među ostalim, papa Franjo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!