10:33 / 25.12.2021.

Autor: HRT

Bozanić pozvao na ubrzanje obnove, odgovorio ministar Horvat

Ministar Darko Horvat i kardinal Josip Bozanić

Ministar Darko Horvat i kardinal Josip Bozanić

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Kardinal Bozanić pozvao je i da se ubrza obnova nakon potresa, što je komentirao ministar Darko Horvat, koji je bio među vjernicima u Čučerju. Na postupak obnove u Petrinji osvrnuo se i potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

Vjernici u Zagrebu ove se godine nisu uputili u katedralu, koja je oštećena u potresu, već u Čučerje gdje je misu iz montažne crkve Župe Pohoda Blažene Djevice Marije predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Kardinal Bozanić čestitao je Božić uz poruke zajedništva i solidarnosti i istaknuo da je to blagdan koji spaja nebo i zemlju. Sam kardinal je rekao da je odabrao ovu lokaciju kako bi poslao poruku da birokracija ne smije biti prepreka tome da se ljudi vrate u svoje domove. Osim o obnovi kardinal je govorio i o pandemiji i važnosti djece, ali je pozvao da se moli za obnovu, ali i za medicinsko osoblje i bolesnike u pandemiji.

Služeći svečano euharistijsko slavlje svetkovine Božića u Čučerju, župi koja je teško stradala u zagrebačkom potresu u ožujku 2020., Bozanić je podsjetio na nužnost što hitnije obnove te apelirao na odgovorne na državnoj i gradskoj razini "da požure".

- Nemojmo usporavati zbog bespotrebne administracije, zbog administracije koja samo postavlja kočnice. Požurimo. Potrebno je zajedništvo koje traži obnova, zajedništvo i brzina. Požurimo svi zajedno da ne bi bilo sutra kasno, kazao je.

Uz posebne poruke ohrabrenja onima koji trpe posljedice potresa, kako zagrebačkog tako i petrinjskog, svima je poželio miran i blagoslovljen Božić te poručio: "Vjerujmo u Boga koji je s nama i vjerujmo u budućnost, i gradimo tu budućnost po djeci i mladima. Mladi su budućnost našem društvu. Neka sve nas Bog blagoslovi svojim mirom koji je donio Božić, da možemo s novim povjerenjem i novom nadom krenuti u budućnost".

Poruku kardinala Bozanića komentirao je ministar Darko Horvat, koji je bio među vjernicima u Čučerju. 

Vapaj danas s oltara "Požurite se" vapaj je s kojim ja kao ministar liježem svaku večer i budim se svako jutro. Projektanti imaju vrlo zahtjevan posao. Tako dugo dok oni projektnom dokumentacijom i troškovnicima ne vele što i kako, dakle, dok struka ne veli svoju zadnju riječ, ona prava, kako je neki vole zvati masovna obnova, neće započeti, rekao je Horvat.

A na postupak obnove jutros se u Petrinji osvrnuo i potpredsjednik Vlade Boris Milošević

Što se tiče obnove i samog potresa, 29. će ovdje službeno biti obilježena i godišnjica pa ćemo elaborirati šire i samu obnovu. Što se tiče kuća, rekao bih samo da natječaji koji su u tijeku i kako su planirani neće biti obustavaljeni. Neće biti nikakvih kašnjenja. Ono što će biti novina u odnosu na nekakav početak je ta da će biti veći izbor modela kuća, rekao je Milošević.

Stvorimo nova zajedništva ljubavi

Dok se danas često ističe da je dijete na prvome mjestu, u isto se vrijeme upravo današnje društvo na neki način zatvara za djecu, upozorio je. "I u našoj domovini sve se rjeđe rađaju djeca, sve manje ima djece u obiteljima, sve su malobrojniji razredi u školama, sve više ima škola koje se zatvaraju."

Kardinal Bozanić poručio je da je našem društvu potrebno vratiti raspoloživost, velikodušnost i radost prema djeci, za koju kao da ima sve manje mjesta među nama, jer novi život najveći je dar.

Napomenuvši kako je upravo sudjelovanje društvene zajednice u životu i odgoju djece, s posebnim osjećajem prema obiteljima, a osobito onima s više djece, "znak naše otvorenosti prema životu, prema budućnosti", kardinal Bozanić napomenuo je kako ne trebamo sve gledati negativno, pa i ovo pandemijsko razdoblje i pandemijske uvjetovanosti u kojima proslavljamo drugi Božić zaredom "ne trebamo živjeti isključivo kao nemogućnosti", već je i njih potrebno prihvatiti u svjetlu Božje riječi, "Božjega govora koji uvijek nudi neku novost".

- Dok svijet potrošnje naglašava ograničenosti, mi molimo milost da vidimo prilike za snažnije življenje duhovne vrijednosti koje nam pruža Božić, rekao je Bozanić. Pritom trebamo biti posebno pozorni prema djeci, ne prenositi na njih naše strahove, zbunjenost, nesnalaženje i gorčinu.

Ovo vrijeme iznimna je prilika da stvorimo nova zajedništva ljubavi, da obnovimo narušene odnose, da oprostimo i tražimo oproštenje, da ohrabrimo klonule i obradujemo osamljene i da, ne zaboravljajući vrijeme pošasti, uz molitvu za sve bolesnike, za zdravstveno osoblje, za one koji žaluju zbog gubitka najbližih, radimo na očuvanju svojeg zajedništva, zajedništva u hrvatskom društvu, poručio je kardinal Bozanić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!