12:40 / 25.12.2021.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik u podne/HRT

Još jedan Božić u pandemiji

Misna slavlja diljem zemlje

Misna slavlja diljem zemlje

Foto: Miroslav Lelas / Pixsell

Katolici slave blagdan rođenja Isusa Krista. U crkvama diljem Hrvatske jutros su služena misna slavlja. Vjernici u Zagrebu ove se godine nisu uputili u katedralu oštećenu u potresu, nego u Čučerje gdje je misu u montažnoj crkvi župe Pohoda Blažene Djevice Marije predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.


Kardinal Josip Bozanić čestitao je Božić uz poruke zajedništva i solidarnosti i istaknuo kako je to blagdan koji spaja nebo i zemlju. Sam kardinal je rekao kako je odabrao ovu lokaciju kako bi poslao poruku da birokracija ne smije biti prepreka tome da se ljudi vrate u svoje domove. Osim o obnovi kardinal je govorio i o pandemiji i o važnosti djece, ali je pozvao da se moli za obnovu, ali i za medicinsko osoblje i bolesnike u pandemiji.


Zadarski nadbiskup uputio poruku roditeljima

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predvodeći božićnu misu u zadarskoj katedrali svete Stošije poručio je da Božiću kao obiteljskom blagdanu ne treba posebne reklame i komentara, već da je sve rečeno u samom događaju.

Božić, naime, nije običan dan, objasnio je. To je Božji rođendan čijom zaslugom i mi postadosmo djeca Božja. Istaknuo je kako je rođenjem u obitelji Isus posvetio svaku ljudsku obitelj. Puljić je pozvao roditelje da budu svjesni svoga obiteljskog zvanja i milosnog stanja koje su baštinili sakramentom svete ženidbe.

- Svojim bračnim životom pozvani ste svjedočiti obiteljske vrjednote i unositi novu svježinu i polet u župne zajednice gdje živite i gdje se okupljate na svetim misama. Svojom, pak, aktivnom nazočnošću u društvu pozvani ste stvarati ozračje u kojem će se poštivati život i promicati društvene vrline koje se rađaju u obiteljskom odgoju, kazao je nadbiskup.


Hranić u Osijeku: Božić slavimo kako bismo nakon slavlja izašli kao obnovljeni ljudi

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić poručio je da Božić slavimo kako bismo Boga pronašli i u svojoj slabosti te da bismo nakon slavljenja izašli kao novi i obnovljeni ljudi, dopustili da nas Božja riječ oblikuje i učini svjetlom istinoljubivosti, poštenja, odgovornosti i dobrote.

Predvodeći božićno misno slavlje u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla, Hranić je u propovijedi istaknuo kako je Isus, samim svojim utjelovljenjem i rođenjem te okolnostima u kojima se rodio, snažna i glasna Božja riječ. Podsjeća kako se Bog rodio kao čovjek u štali te da je štala slika za nepospremljeno, neuredno, sebično, grešno, pristrano i potkupljivo - za kaos u nama.

- Usudio se biti čovjek i to u ovom i ovakvom svijetu u kojemu susrećemo toliko nečovječnosti, sebeljublja, iskorištavanja ljudi, gaženja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva, gaženja zdravog ponosa i ljudske savjesti. I zbog toga što je bio čovjek; vjeran i dosljedan ljudskosti, pravičnosti, dobroti, istini i ljubavi do kraja, Isus je završio raspet na križu, rekao je Hranić.

Svečano u Šibeniku

U šibenskoj prvostolnici na božićnoj misi bilo je manje vjernika nego prijašnjih godina. S obzirom na to da je ovo drugi Božić koji slavimo u pandemiji. Blagdan kojim kršćani slave Isusovo rođenje, Šibenčani tradicionalno provode u krugu obitelji. I jutros, prije mise, poručili su: graditi nam valja svijet mira i radosti. Upravo to istaknuo je u božićnoj poruci i biskup Tomislav Rogić.

- Možda već dugo nismo bili toliko razjedinjeni i suprotstavljeni, rekao je šibenski duhovni pastir i dodao kako se duševni mir nalazi u ljubavi i pomaganju jednih drugima. I ove godine to tražimo tiho i ponizno od tebe dragi Isuse, poručio je biskup Rogić. Recimo i to da današnji blagdan ima posebno značenje u Krešimirovu gradu. Upravo na Božić 1066., u darovnici Petra Krešimira IV. prvi se put spominje ime Šibenik.

Molitva i pjesma u Dubrovniku

Riječi ohrabrenja u ova izazovna vremena Dubrovčani su pronašli u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije.

- I kad se čini da su nam sve lađe potopljenje, da ne ostaje više ništa, nakon spoznaje da Bog koji nas spašava nam je on prišao u Isusu iz Nazareta, trebamo ostati svjesni toga, da možemo ponovno ustati i ponovno pokušati – poručio je Mate Uzinić, apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije koji je svečanu misu služio u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije.

U takvom su duhu i božićne želje – mir, veselja, kraj pandemije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!