Ako piješ ne vozi, samo nazovi besplatni taxi

15.12.2022.

17:13

Autor: Morana Baričević/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Vozače se upozorava na oprez

Vozače se upozorava na oprez

Foto: HTV / HRT

Konzumacija alkohola u blagdansko vrijeme gotovo je uobičajena. No, nakon toga sjesti za volan može biti kobno. Iz tog razloga od danas u Dubrovniku počinje akcija Udruge Sigurnost u prometu i Plavog taxija, a zove se "Ako piješ ne vozi, samo nazovi".


U vrijeme blagdana povećan je broj prometnih nesreća, posebno onih kojima je uzrok alkohol. Reakcije vozača su usporene ili potpuno izostanu. 


- Kad govorimo o mladim vozačima moram reći da ta kombinacija alkohola, mladosti, želje za dokazivanjem i adrenalina dovodi upravo do onih najtežih posljedica, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Denis Pavela, Udruga Sigurnost u promet.


Četvrtu godinu zaredom, na inicijativu Udruge Sigurnost u prometu, dubrovački Plavi taxi petkom i subotom provodi akciju, od 21 sat do ponoći besplatno će na poziv prevoziti pripite vozače. Svaku večer volontirat će po dva taksista, a akcija traje do 2. siječnja.


- Imamo jedan npr. slučaj. Ja sam vozio to. Ispred Robne kuće Minčeta je zaustavljen bio jedan vozač. Stvarno je bio pripit i mi smo došli po njega. Kaže da sam nazvao prije, ne bi se to desilo. Ali sreća da je samo to, da je bila samo novčana kazna, kazao je Ivica Smoljko, predsjednik Udruženja Plavi taxi Dubrovnik.


30-ak poziva, koliko ih je bilo proteklih godina, sačuvalo je živote.


- Imamo smanjenje prometnih nesreća, pogotovo onih sa smrtno stradalim osobama. Tako da akcija je polučila svoje rezultate, istaknuo je Pavela.


Uz direktno sprječavanje prometnih nesreća i kobnih posljedica, ovom se akcijom naglašava svima, a posebno mladima, opasnost vožnje pod utjecajem alkohola.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!