Brzina, alkohol i droga najčešći uzrok prometnih nesreća s tragičnim posljedicama

27.06.2022.

12:25

Autor: Adrijan Vucić/Dnevnik/HRT

Zabilježeno je ukupno 158 prometnih prekršaja

Zabilježeno je ukupno 158 prometnih prekršaja

Foto: Dnevnik / HRT

Brzina, alkohol i droga najčešći su uzrok prometnih nesreća s tragičnim posljedicama. Policija je ovoga vikenda provodila stroge kontrole kako bi dodatno probudila savjest vozača koji prebrzom ili vožnjom pod utjecajem opijata u prometu ugrožavaju ne samo svoj, nego i mnoge druge živote...

Poštujete li prometne propise, možete spasiti nečiji život. Usto, izbjeći ćete i susret s policijom. 


- Ja sam se navikao da vozim umjereno, polako, nikada nesreću nisam imao ni kontakte s policijom. Nikad, u ovih milijun i šesto tisuća kilometara, kaže nam Mijo, vozač s 50-godišnjim iskustvom.


No mnogi su s pravom zaustavljeni. Zabilježeno je ukupno 158 prometnih prekršaja. 46 zbog nepropisne brzine, 10 zbog korištenja mobitela, 8 prekršaja počinili su vozači pod utjecajem alkohola, a 7 ih nije bilo vezano sigurnosnim pojasom. Najviše promila alkohola u krvi izmjereno je 55-godišnjaku - čak 1,93. Jedna je osoba bila pod utjecajem droga. 


Iz policije navode da su prekršitelji najčešće mlađi muškarci, a to primjećuju i drugi vozači.


- Vidim da ima mladih vozača koji ne poštivaju ništa. Ulaze na crveno svjetlo, voze slalom. Ne razumijem, skupo je gorivo, mogli bi malo sporije voziti jer bi ušparali, kaže Želimir.


Kazne za sve koji su uhvaćeni u prekršaju iznose od 300 kuna za najblaže prekršaje do 10.000 i više za najteže.


- Posebnu pozornost pridajemo recidivistima, ponavljačima najtežih prekršaja, koje u tim slučajevima uhićujemo. Nad njima se provodi žurni prekršajni postupak, a ukoliko su dva puta i više pravomoćno kažnjeni za najteži prekršaj, u tom slučaju oduzimamo vozila do donošenja pravomoćne odluke o prekršaju, ističe Goran Medić, pomoćnik načelnika II. policijske postaje prometne policije.


Novost u kažnjavanju je da gotovinsko plaćanje odlazi u povijest. Od 1. srpnja kazne se na mjestu prekršaja mogu plaćati isključivo karticom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!