Borzan: Dugoročne koristi od uvođenja eura, ali ulazimo u priču nepripremljeni

09:50 / 10.06.2022.

Autor: HRT/IMS/V.G.

Biljana Borzan

Biljana Borzan

Foto: HTV / HRT

Pokušavam hrvatske ministre natjerati da budu malo bolji, to jest Sizifov posao, ali trudim se. Naime, godinu dana od tragične smrti dječaka koji je konzumirao energetsko piće do danas nije se ništa dogodilo. Mi smo na neki način ministra pritiskali da zakonski ograniči prodaju energetskih pića barem maloljetnicima jer na njih ima najnegativnije utjecaje, međutim još uvijek ništa. Danas podsjećamo na taj nemili događaj i SDP će dati svoj prijedlog zakona po drugi put, rekla je za HTV Biljana Borzan, europarlamentarka, uoči saborske sjednice.

SDP-ov prijedlog je već jednom odbijen iako ga je, kako je rekla Borzan, podržala ne samo cijela opozicija nego i neki zastupnici HDZ-a.

- Krajnje vrijeme je da po uzoru na neke druge europske zemlje koje su puno odgovornije po ovoj temi i mi promijenimo stvari na bolje, poručila je Borzan.

Energetska pića, istaknula je Borzan, imaju dokazano loša djelovanja na ljudski organizam, osobito na mlade. 

- To su pića prepuna kofeina i šećera. Gotovo dvije trećine mladih i konzumira s alkoholnim pićima. To je izuzetno rašireno. Prema istraživanjima, gotovo sva djeca su ta pića probala. Piju ga redovito, često u školi umjesto užine. Mislim da svaki roditelj kad biste ga pitali: "Biste li svom djetetu dali veliku šalicu turske kave s dvije tri žlice šećera?", rekao: "Ne", rekla je Borzan.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede u Bruxellesu lobira da EU odustane od smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane, ustvrdila je prije nekoliko dana Borzan. Ministarstvo poljoprivrede odbacilo je tvrdnje SDP-ove eurozastupnice nazivajući ih zlonamjernim i politikantskim, a nju je optužilo da radi protiv interesa Hrvatske.

-  Preko 90 posto građana Hrvatske želi da se smanji količina pesticida u hrani koju konzumiraju. Jako velik broj ljudi je svjestan da pesticidi imaju loš utjecaj na zdravlje. EU razvija mnoge metode da poljoprivrednicima pomogne da na zdrav način tretiraju svoje voće i povrće, a da pritom nas ne truju te da imaju isti ili čak veći prinos. Hrvatska je bila jedna od 12 zemalja koja je bila u koaliciji protiv ideje da se smanjuju pesticidi. Pošto sam dobila pisanu informaciju kako se Hrvatska na ovu temu postavila u Vijeću, vrlo sam se neugodno iznenadila i reagirala. Prema informacijama koje sam dobila, došlo je do obrata u Ministarstvu i Hrvatska je izašla iz koalicije tih 12 zemalja koje se protive smanjenju pesticida. Ako je to bilo na osnovi onoga što sam reagirala, meni je drago. Bitno je da će građani profitirati, poručila je Borzan.

U Hrvatskoj su sve glasniji prijepori oko uvođenja eura. Borzan je istaknula kako su dugoročne koristi od eura nedvojbene. Međutim, izrazila je određene sumnje oko prelaska na novu valutu.

- Kada je krenula korona kriza, mnogi financijski instrumenti pomoći nisu nam bili dostupni jer nismo dio eurozone. Upravo u krizi biti dio eurozone znači određenu sigurnost. Prema iskustvu država koje su slične nama, kada su uvele euro, došlo je do povećanja cijena za 0,2 posto, međutim plaće su kasnije rasla višestruko, negdje 30-40 posto, a cijene su možda rasle za 3-5 posto. Dakle, dugoročne koristi od eura su nedvojbene. Činjenica je da će u početku biti malo nesnalaženja i ono čega se najviše bojim, što ulazimo u cijelu priču nepripremljeni, što nismo kopirali iskustva zemalja koje su nam slične popust Slovenije, i što dovodimo građane u situaciju da će moguće biti žrtve povećanja cijena, rekla je Borzan.

Primjerice, u Sloveniji je formirana crna lista i građani su kontrolirali cijene.

- Na web stranici su imali priliku vidjeti tko vara. Kada si na toj listi, dovodiš se u situaciju da će građani ignorirati tvoj proizvod. Drugi su primjeri pozitivne prakse, nagrađivali su se oni koji pošteno prenose cijenu iz nacionalne valute u euro. To je predložila opozicija, ali Vlada je to odbila. Napisali su u zakonu da se prilikom konverzije ne smije varati, ali nema sankcija, istaknula je Borzan.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!