20:06 / 09.01.2019.

Autor: V.K./HRT

Bošnjaković: Novim zakonom, ovrhe će biti poštenije

-

-

Foto: - / -

O najavljenim izmjenama Zakona o kaznenom postupku, ali i suzbijanju govora mržnje te novom prijedlogu Ovršnog zakona u Temi dana govorio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.
Ivan Đakić je pušten na slobodu uz mjeru opreza redovitog javljanja u policiju, iako je Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici tražilo jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. U povodu Božića prema julijanskom kalendaru, na svojem je profilu na Facebooku objavio fotografiju ustaše s odrubljenom glavom četnika uz koju je napisao: "Svim prijateljima srbićima čestitam Božić."

- Đakićev sin priveden u policiju zbog govora mržnje

- Osude govora mržnje Ivana Đakića
- Ivan Đakić pušten na slobodu

U slučaju koji je također ogorčio javnost, ali i državni vrh, zbog tijeka pravosudnog postupka - obrat. Darko Kovačević Daruvarac - priznao je krivnju za brutalno premlaćivanje osamnaestogodišnje djevojke u nastavku suđenja na zadarskom Općinskom sudu.

- Lice i naličje slučaja Daruvarac
- Krici i plač djevojke žrtve nakon odluke da nasilnik Kovačević izlazi
- Daruvarac priznao krivnju


S tim u vezi, o najavljenim izmjenama Zakona o kaznenom postupku, ali i suzbijanju govora mržnje te novom prijedlogu Ovršnog zakona u Temi dana govorio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Ministar je naglasio kako je ovo pojava koja je svakim danom sve značajnije zastupljena i treba reagirati i osuditi ovakve stvari.

- Kada te stvari dođu u prostor pravosuđa, znači da smo već propustili reagirati u nekakvim fazama prije, ističe ministar te dodaje kako se protiv govora mržnje treba boriti već od vrtićke dobi.

Bošnjaković smatra kako je u društvu opća netolerancija i to doprinosi svemu onome što danas gledamo. Čeka se zakon koji bi trebao osiguravati kažnjavanje ovakvih ponašanja na društvenim mrežama.

- U sadašnjem Zakonu o kaznenom postupku imamo okvir da možemo takve stvari sankcionirati, međutim, normativno imamo u planu Zakon koji bi trebao odgovoriti konkretno na pitanja vezana za društvene mreže i internet. Tu ćemo biti sinkronizirani s EU, ističe ministar.

- Što se tiče slučaja u Zadru, vidjelo se da je došlo do zlouporabe procesnih prava vezanih za prava okrivljenika. Da toga nije bilo, postupak bi vjerojatno bio okončan, naglašava ministar.

Ministar je naglasio da se novim izmjenama u Zakonu o kaznenom postupku žele implementirati određene direktive vezane za prava osumnjičenika, ali će se taj postupak izmjena iskoristiti i da se detektiraju slabe točke koje produžuju trajanje postupka.

Bošnjaković je rekao kako će novim Ovršnim zakonon ovrhe postati brže, zato što će Hrvatska prijeći na digitalni sustav ovrhe.

- To će donijeti i pojeftinjenje postupka. Ograničit ćemo naknade, tako da ćemo u onim predmetima čija je vrijednost do 5 tisuća kuna, propisati da je pristojba 200 kuna, naglašava i dodaje da ono što je preko 5 tisuća kuna, da će za to pristojba biti 300 kuna i u konačnici, ovrhe će biti poštenije.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!