Božinović: Nova odluka o prelasku granice za dan, dva

28.06.2021.

13:45

Autor: HRT/Hina

Ministar Davor Božinović

Ministar Davor Božinović

Foto: HRT / IMS

Odluka Vlade o načinu prelaska hrvatske granice za pojedine zemlje, a s obzirom na epidemiološku situaciju, istječe krajem ovog mjeseca. Nova odluka bit će donesena u sljedećih dan ili dva, rekao je u ponedjeljak ministar Davor Božinović u Zadru, odgovarajući na pitanja novinara. Napomenuo je i da se odluke i liste koje se utvrđuju na razini Europske unije ne odnose na bilo koje državljane, nego na prostor iz kojeg putnici dolaze.


- Epidemiološka služba, odnosno referentni centar za epidemiologiju, trenutno raspravlja na temu prelaska hrvatske granice, što će onda biti prezentirano na sastanku Stožera, vjerojatno i Vlade, a onda ćemo donijeti odluku kako će se od 1. srpnja prelaziti granica Hrvatske. U ovom trenutku cijela je Europa u zelenom, najveći dio, barem ova naša emitivna tržišta. Kada govorimo o mapama Europskog centra za kontrolu bolesti, dosta je i trećih zemalja u zelenom, međutim svaka država ostavlja sebi suvereno pravo da odluči o tome kako će se prelaziti njezine granice, dodao je.

Sigurno je, rekao je također, da se za tranzit iz zemalja koje su u zelenom, a iz tih smjerova se ulazi u Hrvatsku, sigurno neće tražiti nikakve dodatne potvrde odnosno pojedinačna jamstva vezano za testiranje, preboljenje COVID-a, odnosno dokaze o cijepljenju. Što se tiče boravka u Hrvatskoj, o tome se trenutačno razgovara i o tome će se obavijestiti javnost, rekao je.

Na listi sigurnih zemalja mogla bi se naći, rekao je, i Bosna i Hercegovina. 

Ono što je sigurno, za one zemlje koje su zelenom, za tranzit se sigurno neće tražiti nikakve dodatne potvrde vezane uz testiranje, preboljenje ili dokaz o cijepljenu, što se tiče boravka u Hrvatskoj, o tome se razgovara, poručio je Božinović.

"Ako ostaje virus, ostaju i mjere"

Ponovio je da je cijepljenje jedini izlaz iz ove situacije.

- Za cijepljenje u RH nismo nikada rekli da je obvezno. Od prvog dana smo računali, i računamo i dalje, na svijest i savjest svih koji se mogu cijepiti. Jer time pomažu da država izađe iz ove situacije. Uzmimo primjer da su se dosad cijepili svi naši građani koji su se mogli cijepiti, mi danas vjerojatno ne bismo razgovarali o nekim posebnim mjerama, bez obzira na koju djelatnost se to odnosi, rekao je među ostalim.

Ako se ne cijepimo, u RH i izvan nje dajemo virusu mogućnost da više mutira, nastavio je.

- Što on više mutira, nećemo nikako doći u situaciju da kažemo: "Evo, epidemija se privodi kraju". Nećemo morati uvoditi neke restriktivne mjere, rekao je te poručio da svatko tko se cijepi pridonosi tomu da izađemo iz ovog režima mjera.

- Ako se jedan veći broj ljudi ne želi cijepiti, virus će ostati tu. A kad ostaje virus, ostaju i mjere, poručio je i dodao kako je Vlada sa svoje strane učinila sve što je mogla, nabavila dovoljno cjepiva, da ga ima za svakog državljanina RH te riješila pitanje digitalnih potvrda.

- Usto, mi možemo samo stalno ponavljati da svatko tko misli da necijepljenjem radi neku uslugu sebi, ne radi je. Mi time ostavljamo džepove gdje se virus može slobodno širiti. A vidjeli smo i na primjeru nekih događaja i u RH, pa i ovdje u Zadru, da su naša emitivna tržišta vrlo egzaktna, ako prijeđeš određeni broj zaraženih, slijede i određene sankcije od kojih štetu imamo samo mi.

Delta-soj već u kolovozu dominantan?

Četvrti val ili bilo koji val ovisi samo o nama, rekao je, dodavši kako bi po svim analizama institucija koje se bave time, i europskih i svjetskih, nova varijanta, delta-soj, već u kolovozu mogla postati dominanta u Europi.

- To znači da ćemo imati posla s virusom koji se širi više puta brže nego postojeća varijanta. Vidjeli ste situaciju u Portugalu koji se otvorio svima koji dolazi iz Velike Britanije, u kojoj se delta-soj prilično već raširio. Danas se Portugal zatvara, ne cijeli, ali regija oko Lisabona.

Mi se nadamo da to možemo izbjeći, možemo zahvaliti svim žurnim službama i našim epidemiolozima koji su i prošlo ljeto radili i ovoga će raditi težak i ozbiljan posao kako bismo suzbili širenje virusa. Mi sve radimo da se to ne dogodi, istaknuo je Božinović.


- Volio bih da postoji neki drugi, ali cijepljenje je jedini izlaz, rekao je.

Na pitanje o cijepljenju nogometnih reprezentativaca i Ivana Perišića koji je zaražen koronavirusom, rekao je da nema podatke tko se točno od njih cijepio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!