Plenković: Letjelica je bila naoružana

23.03.2022.

13:53

Autor: HRT/J.L.

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

U uvodnom govoru na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković rekao je među ostalim da je Državno odvjetništvo potvrdilo da je na besposadnoj letjelici koja se prije dva tjedna srušila u Zagrebu bila postavljena jedna vrsta aviobombe te da je letjelica bila naoružana. 

Premijer Andrej Plenković izrazio je žaljenje zbog smrti dr. Vesne Bosanac, simbola obrane i otpora Vukovara. Izrazio je sućut njezinoj obitelji, svim Vukovarkama i Vukovarcima. 

Podsjetio je kako je jučer obilježena druga godišnjica potresa u Zagrebu te smo se prisjetili velikog razaranja grada i građana koji su stradali.

- Na nama je da ubrzamo sve procese koji se odnose na obnovu. Sredstva su tu, rezervirana su i zadaća je i novog ministra Ivana Paladine, Fonda za obnovu i svih drugih resora da ubrzaju sve procese kako bismo što prije omogućili onima koji još uvijek nisu u svojim domovima da dostojanstveno žive svoj život, rekao je Plenković.

Danas je održan sastanak sa županima, cijelim timom koji se bavi prihvatom raseljenih iz Ukrajine.

- Napravljen je dobar sustav, rekao je i istaknuo da će se nastaviti s pružanjem potpore onima koji su pobjegli od ruske agresije.

Dodao je da se može očekivati i veći dolazak izbjeglih te je potrebno intenzivirati sve aktivnosti prihvata - školstvo, zdravstvo, socijalnu skrb, tržište rada, smještaj te tako osigurati dostojanstven život. Bit će donesena odluka o financiranju troškova za stambeno zbrinjavanje. Zahvalio je svima uključenima u proces zbrinjavanja.

Istaknuo je da je prošli tjedan bio važan jer je jedna od tri agencije zadržala hrvatskoj investicijsku razinu BBB- te zahvalio ministru financija Zdravku Mariću.

- Prošli tjedan potpisan je sporazum sa svim pravnim fakultetima u državi gdje će se napraviti sustavna suradnja s pravnim stručnjacima prigodom izrade zakonskih akata i tekstova koje Vlada upućuje u Hrvatski sabor. Želimo iskoristiti znanje koje naši ljudi u akademskoj zajednici imaju, rekao je.

Danas su, rekao je, uručena 52 ugovora lokalnim jedinicama koje se odnose na vodnokomunalnu infrastrukturu. 

Zahvalio je ministru Gordanu Grliću Radmanu i ministru Mariju Banožiću na aktivnostima vezanima za usvajanje Strateškog kompasa.

Vezano za istragu o padu besposadne letjelice, koja se srušila u Zagrebu prije gotovo dva tjedna, rekao je kako je utvrđeno da je letjelica bila naoružana.

- Istraga traje, važno je da sva ova vještačenja koja provode stručne službe, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane budu dovršena i precizna. Ono što je u ovom trenutku potvrđeno i od strane DORH-a jest da je na toj besposadnoj letjelici umjesto one izvorne izviđačke namjere bila postavljena jedna vrsta aviobombe i da je ta letjelica bila naoružana, rekao je Plenković uvodno na sjednici Vlade.

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za potres te stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj, na dnevnom redu bio je, među ostalim, prijedlog odluke o financiranju troškova za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju te Izvješće o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative „Odlučujmo zajedno!“ te Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative „Dosta je stožerokracije“. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!