13:32 / 29.01.2021.

Autor: HRT

Božinović: Mjere stupaju na snagu u ponoć

Ministar Davor Božinović

Ministar Davor Božinović

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Odluka o mjerama će stupiti na snagu sutra, tj. večeras u ponoć, a trajat će do 15. veljače, rekao je ministar Davor Božinović na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Naglasio je da kada se ide u popuštanje, osnovno pravilo je da ono mora biti postupno. 


- S obzirom na nove varijante virusa i činjenicu da je se zakompliciralo pitanje dostupnosti cjepiva, moramo ići vrlo oprezno. Ako se ide s popuštanjem, na prvom mjestu je zdravlje, što uključuje sport, obrazovanje, gospodarstvo, a nakon toga ostale djelatnosti, rekao je. 


Na pitanje što će učiniti ako ugostitelji i poduzetnici otvore vrata, Božinović je rekao da se nada da do toga neće doći jer nema razloga za to budući da su mjere koje će biti obuhvaćene današnjom odlukom samo produženje mjera koje traju 2 mjeseca. 


- Disciplinom građana i provedbom mjera smo došli do toga da imamo jasan trend pada, Hrvatska ima možda i najliberalnije mjere u Europi. Zadovoljni smo trendom pada, ali nismo potpuno zadovoljni jer taj broj treba spuštati prema dolje. Mi moramo voditi, prije svega, računa prvo o životima i zdravlju, a epidemiološka struka je jasno postavila prioritete, objasnio je. 


Ministar je rekao da su razgovarali s ugostiteljima čiji su predstavnici jasno rekli da se 90% njihovih članova ne pridržava epidemioloških mjera. 


- Donijeli smo okvir koji je teško provediv u praksi, vezano za broj osoba koje mogu biti u ugostiteljskim objektima, distanca, razmak među stolovima itd. Tada je javni prostor bio preplavljen komentarima da je to nemoguće, a nisam siguran da je nemoguće jer ne bi epidemiolozi izradili takav okvir. Onda smo došli u fazu da su nam brojevi počeli rasti, ai tada smo najavili da je okvir mjera želja da se zajedno pokušaju provesti mjere kako ne bi došlo do zatvaranja, jer je to sljedeći korak, a do toga je došlo, rekao je. 


Božinović je rekao da je zima, te da je umjesto 4°C vani temperatura 24°C, sigurno bi terase bile otvorene. 


- Rekli smo vrlo jasno da ako do 15. veljače brojke i dalje budu u silaznoj putanji, ako se ne dogodi nova varijanta virusa, pretpostavljamo i da će situacija s cjepivom biti jasnija, onda možemo razgovarati da se stvari korigiraju na zadovoljstvo svih. Nije nama u interesu donositi odluke da bi nekome napravili štetu, cilj je da se ne ponovi situacija studenog kada su bolnički kapaciteti bili na rubu pucanja, dodao je. 


Pitao je treba li nam da se opet nađemo u teškoj situaciji pa da opet ponavljamo naučene lekcije ili možemo sve elemente uzeti u obzir i donijeti racionalnu odluku. 


Osvrnuo se i na sportske aktivnosti, rekao je da je sam boravak u bazenu po epidemiološkoj struci manje rizičan zbog klora u vodi koji je ubojica virusa i vlažnosti zraka što znači da se virus sporije širi. Tamo nema, dodao je, zajedničkog korištenja svlačionica, tuširanja, to se sve može obaviti doma. 


- Od samog početka je pitanje škola raspravljano na razini Vlade, osnovano je posebno povjerenstvo u ministarstvu znanosti i obrazovanja, ono se bavi procjenom epidemiološke situacije i predlaganju mjera (...) Županijski stožeri mogu na temelju preporuka donositi samostalne odluke. Naš načelan stav je da županije u ovoj fazi mogu donositi strože odluke od nacionalnih, no to se ne primjenjuje kad je riječ o školskom sustavu. Županijski stožeri najbolje mogu procijeniti situaciju jer su županije različite. Ne vidim problema u činjenici da neke županije donose samostalne odluke, rekao je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!