13:23 / 29.01.2021.

Autor: HRT

Beroš: Svima treba omogućiti cijepljenje čim kvalitetnijim cjepivom

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Svima treba omogućiti cijepljenje čim kvalitetnijim cjepivom. Ne samo visokorizičnima, svima treba omogućiti cijepljenje čim kvalitetnijim cjepivom, no pitanje je što se nudi na tržištu i kakva su cjepiva dostupna, rekao je na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš. 


Objasnio je kako je u planu cijepljenja naglašeno da su kronični bolesnici, stariji, predisponirani za teži razvoj kliničke slike prvi u redu, a treba im omogućiti i cijepljenje čim kvalitetnijim cjepivima. Dodao je kako se vode rasprave o tome koje cjepivo nabaviti. 


- Ne možemo računati na cjepiva koja su tek u fazi testiranja jer za njih nemamo pouzdane dokaze da su učinkovita. Zato svugdje postoje regulatorne agencije koje na osnovu dokumentacije ocjenjuju sve elemente. Dakle, samo ono cjepivo koje je ocijenjeno i koje je prošlo određenu pravnu i inu regulativu može biti na tržištu i hrvatske će se vlasti truditi omogućiti takva cjepiva, rekao je. 


Beroš je rekao da još neki proizvođači razvijaju cjepiva, poput Novavaxa koji je iznio da su u trećoj fazi kliničke studije i pokazuje se učinkovitost od 89% i za soj koronavirusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji. Istraživanje druge faze u Južnoafričkoj Republici je nađena učinkovitost od samo 50%.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!