13:45 / 29.01.2021.

Autor: HRT

Capak: EU sigurno ne pregovara s kineskim proizvođačem cjepiva

Cjepivo protiv COVID-19

Cjepivo protiv COVID-19

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

EU sigurno ne pregovara s kineskim proizvođačem, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

- Ruski proizvođač je pokazao interes za registraciju cjepiva u EU, a o rezultatima tih razgovora mi ne znamo ništa i nije javno objavljeno (...) EU osim s Pfizerom, Modernom, Johnson&Johnsonom, koji je također blizu registracije, a od koga smo rezervirali 900.000 doza, daje se samo jednom, pregovaraju s Novavaxom, a oni nude isporuku u vrijeme kad nama to ne odgovara- nama isporuka treba što ranije. Imali smo obećanja od ovih koji su se prvi registrirali da ćemo dobiti velike količine vrlo rano. Oni koji nam nude isporuku 2022., to nam je kasno. Johnson&Johnson bi nam trebao biti dovoljan za cijelu populaciju, objasnio je. 


Dodao je da se o drugim proizvođačima ne razmišlja ako nam ne nude cjepivo dovoljno rano, kasnije nam ne treba. 


Ministar Davor Božinović je naglasio da je najvažnije da se svi pridržavaju onoga što je potpisano. EK tu pokazuje, dodao je, da može natjerati one s kojima su potpisali ugovor da se toga i drže. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!