Božinović: Nema posebne najave vezano za COVID potvrde, cijepljenje najbolje rješenje

23.10.2021.

14:34

Autor: Hina/HRT

Ministar Davor Božinović

Ministar Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u subotu da u ovom trenutku ne može ništa posebno najaviti u vezi s proširenjem upotrebe COVID potvrda. Cijepljenje protiv koronavirusa nešto je što je sada na razini svijeta najbolje rješenje za sve, poručio je.

- Mi smo, što već izvjesno vrijeme govorimo, sigurni da nakon dvije godine svi građani Hrvatske znaju kako sebe najbolje zaštititi od zaraze koronavirusom kada govorimo o temeljnim epidemiološkim mjerama, kao i o cijepljenju, koje je sigurno najbolji izlaz i jamstvo. Nije stopostotno da se osoba neće zaraziti ili širiti zarazu na druge osobe, ali će u svakom slučaju ostvariti visoku zaštitu za sebe kada su u pitanju teški oblici bolesti, rekao je novinarima potpredsjednik Vlade.

- Cijepljenje je nešto što je u ovom trenutku na razini svijeta najbolje rješenje za sve i mi moramo svi skupa pomoći onim građanima koji još imaju sumnje oko cijepljenja da se odluče, najprije jer će prije svega tako pomoći sebi, svojim obiteljima i zajednici, istaknuo je Božinović u izjavi novinarima nakon susreta s otpravnikom američkog veleposlanstva Markom L. Flemingom vezano za ukidanje viza hrvatskim državljanima za putovanje u SAD.

Potpredsjednik Vlade Božinović naglasio je kako u ovom trenutku, kada je riječ o COVID potvrdama, prate sve što se događa, i one zemlje koje su ih uvele, a također bilježe rast, jer potvrda znači da je netko ili cijepljen ili prebolio ili testiran 48, odnosno 72 sata prije, što nije stopostotno jamstvo da se zaraza ne može proširiti.

- Može, ali manje nego inače, a mi smatramo da je jedini izlaz, to će i ostati kada govorimo o ovoj pandemiji, da svi shvate koliko je s jedne strane bitno izbjegavanje velikih okupljanja i u zimsko vrijeme zadržavanje u zatvorenim prostorima koji nisu dobro ventilirani, a s druge strane cijepiti se jer time će svatko učiniti najbolje što može za sebe, dodao je.

Rekao je i kako ne može komentirati najavu Austrije da će uvesti "lockdown" za necijepljene. Ponovio je da o svim mjerama koje druge zemlje provode razgovaraju i kompariraju što bi bilo korisno kada govorimo o Hrvatskoj i kako bi se nešto od toga eventualno primijenilo. Razgovaramo i kompariramo, naglasio je Božinović.

Na pitanje vezano za ulazak Hrvatske u Schengen, potpredsjednik Vlade Božinović rekao je kako "Hrvatska nije članica Schengena, ali je jedna od najspremnijih zemalja i tu smo među državama koje su u najnaprednijoj fazi tog postupka".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!