Božinović: Policijski službenici odgovorili su poštujući pravila struke u skladu sa zakonom

14:52 / 23.05.2022.

Autor: I.Z./HRT

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se danas na sukob navijača Hajduka i hrvatske policije. Naglasio je kako je subotnji događaj za svaku osudu, te da mu je neprihvatljiva svaka vrsta nasilja. 

"Policijski službenici odgovorili su poštujući pravila struke u skladu sa zakonom"

- Meni kao ministru unutarnjih poslova potpuno je neprihvatljivo nasilje koje se vrši nad policijskim službenicima i službenicama, koji su to zaštite javni red i mir. Oni koji štite sigurnost svih građana Hrvatske, uključujući navijače. Dakle, znamo da je utakmica bila visokog sigurnosnog rizika, ali to nije visoki rizik zbog policije. Policija je tu da rizik smanji i ona se vrlo pomno pripremala za ovaj događaj, poručio je.

Božinović ke istaknuo kako je policija obavila sve ono što je planirala u operativno-taktičkom postupanju.

- Međutim, bila je izložena jednom huliganskom napadu, na koji su policijski službenici odgovorili poštujući pravila struke u skladu sa zakonom. I to će raditi i ubuduće, dodao je ministar unutarnjih poslova.

"Treba spustiti tenzije"

- Kada govorimo o tom fenomenu nasilja na sportskim natjecanjima, onda moramo se svi skupa osvijestiti da se radi o širem društvenom problemu. Imamo još dvije utakmice koje se održavaju sljedećih dana u Splitu, jedna je finale Kupa, a druga je utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije. Pozivam sve da se u ovom trenutku spuste tenzije, da se svi skupa pripremimo, a policija će sigurno odraditi svoj dio posla kako bi sve to proteklo na zadovoljstvo ljubitelja nogometa, na zadovoljstvo svih onih koji će tih dana boraviti u Splitu, kazao je Božinović.   

"Policija ne može nadomjestiti lošu komunikaciju koja postoji između nogometnih klubova"

Potpredsjednik Vlade rekao je kako je ovih dana bio u kontaktu s vodećim ljudima au policiji, ali i ljudima iz Hrvatskog nogometnog saveza.

- Moja poruka je kako policija ne može nadomjestiti lošu komunikaciju koja postoji između nogometnih klubova. Oni su organizatori io moraju se dogovarati između sebe. Oni moraju vratiti povjerenje i moraju bolje surađivati. Hrvatska policija će u tom smislu biti u svakoj pomoći. Mi možemo i inicirati takve sastanke, kazao je.

Božinović je dodao kako je policijskim službenicima bio ugrožen život i oni su morali odgovoriti. Oni koji su napali policijske službenike, morat će odgovarati.  

"Ne može policija rješavati svaki društveni problem, mi nismo policijska država"

- Ono što se dogodilo preksinoć, prešlo je sve granice, poručio je.

Božinović je dodao kako u subotu nije bilo pogrešne policijske procjene.

- Ne može policija rješavati svaki društveni problem. Kada bi to bilo, onda bi Hrvatska bila policijska država, a mi to nismo, istaknuo je.

Kazao je kako će policija svakako analizirati svoje postupke. 

Milina: Policija je jako dobro odradila posao

Ravnatelj policije Nikola Milina rekao da je policija jako dobro odradila posao, kao i proteklih godina. Dodao je da su prevenirali mnoge događaje koji se i ne vide i ne zna se za njih.

- Policija već godinama svaku nogometnu sezonu ulaže ogromne napore. Zahvaljujem svim policijskim službenicima koji su požrtvovno radili na prevenciji svih vrsta navijačkih obračuna. Bilo je događaja koje smo uspješno procesuirali. Mi to radimo godinama, imamo proceduru, znam da su klubovi međusobno ljuti zbog tretmana navijača i nehumanosti nekada, no policija je potpora da navijačke skupine dođu s točke A na točku B i da ne dođe do sukoba. Dio policijskih službenika ide od točke A do točke B, tako godinama radimo, osiguravamo cijelu trasu. Potpuno je deplasirano konstatacija, da moramo stati na svaku benzinsku. Radimo na prevenciji nasilja, pripremili smo se za tu utakmicu i pripremili smo se te stavili najveću moguću razinu rukovođenja. Policija je sve imala pod kontrolom, čak i trasu, sve je išlo svojim tijekom, a onda se dogodilo ovo što se dogodilo, objasnio je Milina.

Dodao je da iz njegovih prvih saznanja koje ima policajci bili zaista ugroženi i da su stupnjevano koristili sredstva prisile. Istaknuo je da na tome radi stručni tim i da se ne može odmah sve znati.

- USKOK provodi izvide, sva dokumentacija, sva izvješća, pa i stručnog tima, predano je USKOK-u i to dok ne bude završeno ne možemo komentirati, rekao je Milina.

Istaknuo je da već otprije traju pripreme za predstojeću utakmicu finala kupa Hajduka i Rijeke koja je utakmica visokog sigurnosnog rizika.

- Budite sigurni da će policija poduzeti sve da na toj utakmici sve protekne u redu, naveo je Milina.

Do sukoba navijača i policije došlo je u subotu navečer na autocesti A1 kod odmorišta Desinec. Pritom je ozlijeđeno 20 policajaca i isto toliko pripadnika Torcide, izvijestila je policija dodajući da su policajci upotrijebili vatreno oružje pri čemu su propucana četiri navijača. Uhićeno je 44 navijača koji očekuju sudsku odluku o određivanju istražnog zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!