Plenković o sukobu navijača i policije: To je nedopustivo!

23.05.2022.

14:02

Autor: I.Z./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je komentirao sukob navijača i policije, koji se dogodio u subotu navečer. Plenković je kazao kako osuđuje svako nasilje, a posebice nasilje na pripadnike hrvatske policije. 

"Istraga će rasvijetliti o čemu se tu točno radilo i kako je do toga došlo"

- Mislim da je ovaj događaj, koji se dogodio na autocesti između Zagreba i Karlovca, grozan događaj. Toliki broj ljudi, navijača, koji su se išli obračunavati s hrvatskom policijom, to je nedopustivo, poručio je.

Naglasio je kako je siguran da će istraga, a uključio se i DORH, na kraju rasvijetliti o čemu se tu točno radilo i kako je do toga došlo.

"Ovaj slučaj je bio nekako specifičan i krajnje neuobičajen"

- Mi se kao Vlada protivimo bilo kakvom nasilju, to smo pokazali više puta, posebice na nasilje na sportskim natjecanjima. Mislim da sport i nasilje ne bi trebali imati nikakvu poveznicu. Nažalost, taj fenomen nije samo naš, to je puno širi i globalan fenomen, istaknuo je.

Plenković je kazao kako postoje brojne konvencije na europskoj razini, koje nastoje da se pravnim aktima, prije svega, prevencijom suzbije ovakvo nasilje. A onda i politikom, i to kaznenom, da se oni koji to rade kazne, kako to više ne bi činili.

Naglasio je kako će Vlada vidjeti može li se nešto dogoditi s postrožavanjem zakonskog okvira.

- Ali ovaj slučaj je bio nekako specifičan i krajnje neuobičajen da se ovako nešto dogodilo, rekao je hrvatski predsjednik Vlade.

Dodao je kako se ne sjeća da se nešto slično ikada dogodilo.    

"Netko tko štiti divljaka, sada optužuje drugoga"

Kandidat za gradonačelnika Splita kao sukrivca te situacije vidi i stranku osuđenu za korupciju, a koja kontrolira Hrvatski nogometni savez. Plenković je kazao kako ne zna što je rekao bivši gradonačelnik Splita.

- Zamislite koliko kreativni morate biti da ubacite svoje sitne interese za kampanju, gdje je ničim izazvan, poslao Splićane na izbore, i to, jer on osobno štiti divljaka, koji mu je zamjenik, a koji je prijetio urednicima u Slobodnoj Dalmaciji. Dakle, netko tko štiti divljaka, sada optužuje drugoga, kao da slijedi nečije druge primjere, naravno onih koji lažu i kleveću, poručio je Plenković.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!