07:35 / 09.07.2020.

Autor: T.V./B.A./HRT

Božinović: Razmatraju se dodatne mjere za svadbena okupljanja

-

-

Foto: - / -

Plenković je najavio da će se za sektore koji su zbog koronavirusa doživjeli najveći pad aktivnosti nastaviti s naknadama od 4000 kuna.
Danas u podne održana je sjednica Vlade, a u 14 sati u Banskim dvorima održat će se sastanak s nacionalnim manjinama, čiji bi predstavnik mogao postati član vlade.

Koje će biti prve odluke nove Vlade Andreja Plenkovića?
U Otvorenom zaiskrilo između Čačića i Puljak
Porezno rasterećenje od iduće godine

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice komentirao je izbore zahvalivši svim građanima koji su izašli na njih. Naveo je da će nakon službenih rezultata izbora pristupiti što skorijem sazivanju Sabora i povjerenju budućoj Vladi.

- Zbog svih okolnosti u kojima se nalazimo smatram da je dobro da što prije izbore ostavimo iza nas, a da prionemo radu u interesu hrvatskih građana, rekao je Plenković.

Plenković je najavio da će se za sektore koji su zbog koronavirusa doživjeli najveći pad aktivnosti nastaviti s naknadama od 4000 kuna.

- Vlada potvrđuje nastavak politike održavanja radnih mjesta unatoč ovim specifičnim okolnostima, rekao je premijer.


Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da u Hrvatskoj od ukupno 88.235 testiranih njih 3.325 pozitivno. Aktivnih slučajeva je 934, 91 osoba nalazi se na bolničkom liječenju, četvero na respiratoru. Ukupno se oporavilo 2277 osoba. Postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih je 3,77, a prosječna dob 48. Što se tiče uvezenih slučajeva, najviše oboljelih i njihovih pozitivnih kontakata dolazi iz Srbije, BiH i Slovenije.

- U usporedbi s ostalim državama Europe, s 81 slučajem na 100.000 stanovnika i dalje smo među državama s najpovoljnijom epidemiološkom slikom, rekao je Beroš.

Beroš je rekao da se suočavamo s novim izazovima te da pojačani nadzor u noćnim klubovima već pokazuje rezultate. Revidiraju se preporuke HZJZ-a za privatna i javna okupljanja, dodao je.

- Hrvatska pokazuje kako je moguće relativno normalno živjeti s koronavirusom, otvorenim granicama i nastavkom gospodarskih aktivnosti, no to zahtijeva dodatni oprez u ponašanju pojedinaca, rekao je Beroš.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su se sva biračka mjesta držala propisanih mjera HZJZ-a.

Božinović je rekao da se epidemiološka žarišta rješavaju na lokalnim razinama sukladno uputama lokalnih stožera koje se najviše odnose na poštivanje propisanih mjera na svadbenim i sličnim javnim okupljanjima.

- U tom smislu HZJZ u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite razmatra mjere koje se eventualno mogu primijeniti kao dodatne mjere vezane za tu vrstu okupljanja, također i ulazaka u RH i drugih epidemiološkim mjera koje u ovom trenutku smatramo da treba dodatno revidirati, rekao je Božinović.


Ministar turizma Gari Cappelli je rekao da praktički nemamo nijednog bolesnog turista.

- Nijemaca je praktički samo 10 posto manje nego prošle godine u istom periodu. S njemačkim gostima smo praktički došli na istu razinu kao prošle godine, a na razini cijele godine, kad gledamo u globalu za sedmi mjesec, došli smo čak na 54 posto u odnosu na prošlu godinu, što nismo čak ni očekivali takav rezultat, rekao je Cappelli, dodajući da se radi o ohrabrujućem, optimističnom rezultatu.

Plenković je apelirao na odgovornosti i pridržavanje mjera rekavši da nas nitko ne može bolje zaštititi nego mi sami.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!