Božinović o Orbanovim izjavama i slučaju Čavajda

10.05.2022.

15:51

Autor: HRT/Hina

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HRT / HTV

Nakon sastanka predstavnika parlamentarne većine potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na izjave mađarskog premijera Viktora Orbana i izjavio da "nikakve pretenzije ne mogu proći, bez obzira na neke verbalne poruke. Hrvatski teritorij je neupitan i u tom smislu nema nikakve dvojbe", rekao je Božinović.  

Odgovarajući na pitanje - je li Vlada RH bila previše popustljiva prema Mađarskoj, Božinović je kazao da je dobrosusjedstvo temelj odnosa.

- Mi ne možemo reći da Mađarska nije, pogotovo u procesu pristupanja hrvatske euroatlantskim integracijama bila zagovornik hrvatskog puta. Ja se sjećam kao veleposlanik pri NATO-u, da je mađarski veleposlanik bio osoba s kojom si mogao najviše odraditi. Ovo su neka pitanja koja nemaju veze s europskim vrijednostima. Reagiramo i reagirat ćemo, izjavio je Božinović. 

O slučaju Mirele Čavajde

Božinović je istaknuo i da je slučaj trudnice Mirele Čavajde osjetljiv no da je riječ o isključivo zdravstvenom, a ne političkom pitanju.

- Ovo definitivno nije političko nego zdravstveno pitanje, ne razumijem ljude koji nisu zdravstvene struke da ulaze u detalje slučaja, rekao je i dodao "da se treba prije svega osloniti na struku i njoj prepustiti da donese odluku".

Istaknuo je i kako se slučaj Čavajda ne može dovoditi u vezu s pravom na pobačaj. Rekao je i da to pravo nije doveo u pitanje ni Ustavi sud, ni Vlada, ni saborska većina. Pravo na prekid trudnoće i pravo na priziv savjesti postoje i jedno ne isključuje drugo, rekao je.

- Dakle, govorimo o dva prava koja jedno drugo ne isključuju sve dok postoji mogućnost da se jedno i drugo pravo koriste, rekao je.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović danas je pozvao Hrvatski sabor da donese novi zakon o pobačaju, a novinari su Božinovića pitali zašto se Vlada i saborska većina oglušuju na zahtjev Ustavnoga suda, budući da je on još 2017. godine naložio Saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon.

Božinović je naglasio da je riječ o osjetljivoj materiji o kojoj će Vlada promišljati te se pritom referirao na činjenicu da će Sabor u četvrtak raspravljati o SDP-ovom prijedlogu zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, ocijenivši kako će ta rasprava pokazati "sve dvojbe koje se oko ove vrlo teške problematike pojavljuju".

- Mi ovu temu danas vraćamo u javni prostor zbog slučaja koji ne bi trebao imati veze s time, dodao je Božinović, referirajući se na slučaj Čavajda.

Podsjetio je i da je tema pobačaja pred Ustavni sud došla prije 27 godina te da su u tom razdoblju bile razne vlade i vladajuće koalicije od desnih do izrazito liberalno lijevih. "To je onda možda pitanje za sve. Ja mislim da su svi bili itekako svjesni o kako osjetljivom pitanju se radi, dodao je.

Božinović: Teritorijalni integritet i suverenitet - jedno od osnovnih načela svake države

Božinović je kazao i da je na sastanku vladajuće koalicije bilo govora o nedavnom posjetu premijera Ukrajini. Kazao je da je jedno od osnovnih načela teritorijalni integritet i suverenitet svake države te da se to odnosi i na Hrvatsku i na Ukrajinu.

Spomenuo je i da je premijer Andrej Plenković izvijestio o šestom paketu sankcija EU-a prema Rusiji.

- One predviđaju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku šest mjeseci. Također, u tom kontekstu je danas razgovarao i s predsjednicom EK koja ga je izvijestila o tome da je upravo danas EK potvrdila pozitivnu preliminarnu ocjenu da joj se isplati 700 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava u okviru sredstava za oporavak i otpornost. To je potvrda brzog napretka u provedbi reformi, istaknuo je Božinović.

U subotu se svečano obilježava 100. godišnjica rođenja prvog predsjednika RH i osnivača HDZ-a Franje Tuđmana, a Božinović je istaknuo da ona sigurno neće proći bez članova obitelji Tuđman. Novinari su, naime, ukazali na činjenicu da je dio obitelji izrazio nezadovoljstvo organizacijom proslave.

- Preporučio bih da pričekate subotu. Ne želim ulaziti u obiteljske stvari, ali sigurno je da sve ono što obilježavamo neće proći bez članova obitelji Tuđman, rekao je.

Vezano za cijene goriva Božinović je kazao da o tome nije bilo riječi na sastanku vladajuće koalicije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!