14:10 / 16.07.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Božinović: Zabraniti okupljanja koja nije moguće kontrolirati

default error photo

U Hrvatskoj je u proteklih tjedan dana zabilježen porast zaraženih koronavirusom, bilo ih je 18 posto više nego u prošlome tjednu, a krivci su okupljanja i turistička sezona, istaknuto je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Voditelj Stožera Davor Božinović upozorio je da sva masovnija okupljanja u situacijama koje nije moguće kontrolirati vode do porasta zaraza, iako je jasno da mladi žele provod, pogotovo ljeti.

- Oni znaju da zaraza uglavnom za njih ne predstavlja ugrozu, no sve se broji i ti podaci su međunarodno dostupni. Njihov je rezultat da je jadranska Hrvatska 'narančasta', rekao je.

To je posljedica i činjenice da Hrvatska kao turistička zemlja prima i velik broj turista. U Hrvatskoj je trenutno 750.000 turista.

- Moramo toga postati svjesni na svim razinama. U skladu s time moramo kalibrirati pristupe i odluke. Ako se možda nešto postroži u priobalju ne mora se primijeniti u dijelovima države koji su u zelenom, istaknuo je Božinović.

Poručio je da treba zabraniti događaje i okupljanja koje nije moguće kontrolirati i za čije se posjetitelje ne može utvrditi epidemiološki status, a za to postoje svi instrumenti u odlukama Stožera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!