Pavić Šimetin : Prvi znak za uzbunu, Hrvatska bi mogla postati crvena

16.07.2021.

07:48

Autor: U mreži Prvog/HR/I.Z./HRT

Ivana Pavić Šimetin

Ivana Pavić Šimetin

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL/HRT

Kako osigurati da turistička sezona potraje? Treba li mijenjati način procjene epidemiološke situacije u zemljama tako da fokus ne bude više na broju oboljelih već hospitaliziranih i umrlih? Zamjenica ravnatelja Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin kazala je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako je hrvatska obala na koronakarti Europe od jučer narančasta, te da je to prvi znak za uzbunu. 

Pavić Šimetin: Nema odgađanja, treba se cijepiti

- Trebamo se svi prihvatiti posla, oni koji organiziraju događanja, putovanja, dolazak turista, pa i ostali koji trebaju dati svoj minimum, a to je cijepiti se, poručila je.

Trend porasta incidencije u županijama jadranske obale treba smanjiti i usporiti, jer se može dogoditi da iz narančastog Hrvatska postane crvena.

- To crveno sigurno donosi puno teže uvjete za povratak stranaca iz Hrvatske u njihove matične zemlje. A to dovodi do stanje koje je bilo i prošle godine, naglasila je zamjenica ravnatelja HZJZ Ivana Pavić Šimetin.

Da nam se ne bi to dogodilo svaki pojedinac morati dati svoj maksimum na individualnoj razini, a to je cijepljenje. Svi se trebaju cijepiti. Odmah, danas, sutra, nema odgađanja. I treba se pridržavati poznatih epidemiološkim mjera - nošenje maske, distanca, izbjegavati okupljanja i to svatko može napraviti. 

 Kozlevac: Očekujemo da Vlada i diplomacija učine sve da se u Hrvatskoj epidemiološka situacija procjenjuje prema županijama

Načelnik stožera Istarske županije Dino Kozlevac rekao je kako se nažalost i Istarska županija našla među narančastim županijama.

- Na svi sreću na Nijemci maju svoju priču, svoju metodu, imaju Robert Koch Institut, koji Istru još uvijek procjenjuje Hrvatsku po županijama, te je Istra zelena, dodao je.

Istarska županija ima nižu incidenciju nego Hrvatska. Treba razgovarati s ljudima od Istre, pa sve do Dubrovnika radi prvenstveno zdravlja ljudi, a tek onda zbog turističke sezone. Trenutačna situacija nije dobra radi zdravlja, brojke se povećavaju, Istra nije izolirana.

- Očekujemo da naša Vlada i diplomacija učini sve da se u Hrvatskoj epidemiološka situacija procjenjuje prema županijama. To je jedino ispravno i korisno. I za županije koju su u zelenom, ali i za Republiku Hrvatsku. Turizam će i dalje u tim županijama funkcionirati. Ovako smo svi sada korak do crvenog. To je vrlo opasno, rekao je načelnik stožera Istarske županije.  

Rončević: Treba biti oprezan

Glavni epidemiolog Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević kaže kako je i njegova županija stavljena u narančasto, ali da brojevi zaraženih nisu tako veliki i da bi trebali biti u zelenom.

- To nije nešto što bi trebalo pobuditi optimizam, treba biti oprezan, jer smo još do prije mjesec dana iz tinjajuće epidemije došli u blagi porast. Došli smo do ruba zelenog područja, te smo se zbog toga kao županijski stožer i odlučili za određene restriktivnije mjere kako bismo ograničili širenje virusa, naglasio je.

Ovo upozorenje došlo je do svijesti i građana i onih koji donose odluke, te treba spašavati zdravlje građana, ali i turističku sezonu. Dobra je stvar uvođenje i Covid potvrda, jer se nema događanja ipak mogu održati, a da nisu rizična što se tiče kontakata među ljudima. Cijepljenje također, omogućava jednu slobodu kretanja, a mladi su to počeli prihvaćati.

"Treba skratiti vrijeme cijepljenja između dvije doze"

Testiranje je najslabija karika za dobivanje Covid potvrde. Preboljenje i cijepljenje daje puno veću sigurnost i za pojedinca i za njegovu okolinu.

- Negativan test je najslabija karika, jer se može dogoditi da se osoba testira dva dana za redom, jedan dan može biti negativna, a drugi dan pozitivna, poručila je Pavić Šimetin.

Po zadnjim rezultatima 70 posto uzoraka je pozitivno na delta-soj i on postaje dominantan. On se širi brže i lakše, ima težu kliničku sliku i češće su hospitalizacije. Zbog toga je i uvedena opet samoizolacija od četrnaest dana.

Cijepiti se treba s dvije doze da bi građani bili sigurni, te treba skratiti vrijeme cijepljenja između dvije doze. Covid potvrde traju duže za one koji su se cijepili. 


"Situaciju najbolje znaju lokani stožeri"

Kozlevac je naglasio kako odluke o epidemiološkim mjerama trebaju biti na lokalnim stožerima, jer ne može nitko znati bolju situaciju od njih samih. Treba i provoditi veće provjere oko Covid potvrda. Rončević je dodao kako se slaže da lokalna razina treba kontrolirati epidemiju.

- Kampanja cijepljenja neće trenutno donijeti rezultat, ali će kroz motivaciju dovesti do određenog senzibiliteta ljudi na pogoršanje epidemiološke situacije. Treba biti bolji nadzor nad organizatorima na kojima je odgovornost da događaj bude siguran, rekao je Rončević.

Pavić Šimetin je kazala kako se razmišlja o obaveznom cijepljenju u djelatnostima zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanju. Kozlevac je istaknuo kako su se osobe u tim djelatnosti i onako već cijepile u velikom broju.

Cijelu emisiju možete pogledati u nastavku.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!