Bračni par Musulin iz Vukovara zbog pruge ostao bez prilaza svom domu

17.04.2023.

19:55

Autor: Zrinka Perić, Daniel Gurov/Dnevnik/HRT/R.S.

Prijelaz uklonjen

Prijelaz uklonjen

Foto: HTV / HRT

Zbog izgradnje istovarnog traka pruge koji im prolazi ispred kuće bračni par Zdenka i Željko Musulin iz Vukovara ostali su bez prilaza svojem domu. Nekada su tom prugom prometovali vlakovi sve do Tovarnika i koristili su se, tvrde, nesmetano jednim prijelazom preko nje koji je sada uklonjen, tako da do njih više ne mogu ni hitna služba ni vatrogasci. U HŽ-u kažu da je taj prijelaz bio ilegalan i opasan, te da za navedeni projekt koji je važan za vukovarsku luku imaju sve potrebne dozvole. Predložili su, kažu, Gradu Vukovaru da se u sklopu nekog drugog projekta uredi pristupni put do kuće obitelji Musulin.


Spustiti se do svoje kuće dok noge klize kroz pijesak i šljunak Zdenki je nemoguće bez suprugove ruke.

- Pazimo, polako se spuštamo pridržavamo se za što stignemo, za HRT Dnevnik rekla je Zdenka Musulin, Vukovar. 

Otkako su počeli radovi na željezničkoj pruzi do njih, kažu, više nitko ne može doći.

- Kad se treba očitati struja ne može se doći, mjeriti vodu ne može se doći, da nam se nešto dogodi hitna ne može doći ni vatrogasci, požalila se Zdenka. 

Iako su ovim tračnicama nekada vozili vlakovi postojao je prijelaz preko kojeg su prelazili automobilom. 

- Svi su tu normalno živjeli kad je pruga napravljena poštovalo se i te ljude koji tu žive poštovala se i željeznica i nikad nije bilo problema, objasnila je Zdenka. 


Grad Vukovar nudi rješenje


Izgradnjom nove pruge kojom će se izvlačiti teretni vagoni iz luke taj je prijelaz uklonjen jer je, kažu iz HŽ-a, ilegalan i opasan. Grad Vukovar nudi rješenje.

- Jedina mogućnost rješavanje je to da se ta pruga proglasili industrijskom manjeg značaja kojem ćemo moći omogućiti pristupi gospodi Musulin do svojega objekta, kazao je Dražen Čulig, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo. 

Jer ostanu li ovi Vukovarci bez prijelaza do grada će moći samo poljskim putem. No samo do prvih kiša.

- Tu se ne može prolaziti, tu je preko zime bilo blato, pala su drveća i preprečila su put mužu i nije mogao na posao, objasnila je Zdenka. 

A do poštanskog sandučića koji su postavili ispred susjedove kuće pješačit će dva kilometra. Iako ih preko pruge dijeli samo nekoliko koraka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!