Kad branitelj pomaže branitelju

29.07.2022.

08:31

Autor: Zrinka Perić, Daniel Gurov/HRT

Kad branitelj pomaže branitelju

Kad branitelj pomaže branitelju

Foto: HTV / HRT

Članovi vukovarske udruge "Branitelj pomaže branitelju" obilaze hrvatske branitelje u njihovim domovima, druže se s njima i razgovaraju. Kako bi se korisnicima i njihovim obiteljima olakšali teški dani, ruku pomoći pružili su im njihovi suborci. "Branitelj pomaže branitelju" i dalje je rijetka braniteljska udruga koja je na sebe preuzela najteži posao - palijativnu skrb.


U jesen 91. Antun Braovac prošao je sva ratišta, a onda ga je bolest prikovala za invalidska kolica. No prepreke za njega, kaže, ne postoje.

- Sam perem veš, vješam veš, sve sam radim – otkriva Braovac.

Kuća i dvorište mu blistaju. I raduje se baš svakome gostu.

- Ništa mu ne treba, samo da mi dođemo, da budemo s njim, makar da može s nekim razgovarati – kaže Željko Miškulin, predsjednik humanitarne udruge "Branitelj pomaže branitelju".

Jer samoća i bolest lakši su uz prijatelje.

- Osjeća se čovjek sretan i zadovoljan da može uopće nekom pomoći, to je lijepo i dostojanstveno kad se čovjek ne zaboravi – smatra Tomislav Dominović, hrvatski branitelj i volonter u udruzi "Branitelj pomaže branitelju".

Motorna kolica koja su mu kupili njegovi suborci Željku su izmamila suze. Moći će izaći na ulicu, vidjeti susjede, moći će otići na kavu!

- Svjesna sam da mi nismo sami, da ima još branitelja i da ima još bolesnih i još potrebitijih, meni je samo važno da netko dođe, da priča i s njim, da on vidi da nije zaboravljen – govori Agica Igalac, majka hrvatskog branitelja Željka Igalca.

Teško bolesne branitelje ovi volonteri obilaze u njihovim kućama. Pružaju im pomoć i utjehu. Njihov posao pun je empatije, samilosti i brige za najnemoćnije. Nakon teških trauma koje su i sami prošli u Domovinskom ratu, danas bezuvjetno pomažu drugima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!