Mještani četvrti Lužac traže rješavanje pitanja vukovarske obilaznice

05.04.2023.

07:00

Autor: Zrinka Perić, Daniel Gurov/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Građani najavili prosvjed

Građani najavili prosvjed

Foto: HTV / HRT

Mještani vukovarske gradske četvrti Lužac hitno traže rješavanje pitanja vukovarske obilaznice. Grad Vukovar nalazi se na državnoj cesti D2 dugoj 350 kilometara koja spaja krajnji sjever s istokom Hrvatske i na toj ruti od svih gradova, jedino Vukovar nema obilaznicu. Naime, sadašnja obilaznica pripada u kategoriju nerazvrstane ceste i ni po čemu ne odgovara uvjetima obilaznice.


Vukovarac Valentin svu je ušteđevinu uložio u kuću za odmor na Lušcu. No od buke kamiona koji onuda prolaze, turisti noću uopće ne mogu spavati.

- Navečer poslije 9 sati. Vjerojatno kad ih puste tamo preko granice kad oni krenu jedan iza drugoga, to je za neizdrživo, idu jedan za drugim, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Valentin Šumiga, Vukovar. 

Zbog prekomjernog prometa i vibracija pucaju mu, pokazuje nam, i zidovi kuće.

- Od tog tereta koji ide protrese i evo rezultata toga su pukotine na zidu, objasnio je Šumiga. 

Svaki dan prođe više od 10 tisuća vozila


Državnom cestom D2, koja prolazi naseljem, svaki dan prođe više od 10 tisuća vozila. 

- Tih 10 tisuća vozila veliki broj mora proći upravo ovom obilaznicom tako da sami vidite kakvi su gabariti te obilaznice, kazao je Domagoj Bilić, Građanska inicijativa "Za vukovarsku obilaznicu". 

- Ja idem puno biciklom u trgovinu nema pojma, da ja idem cestom mene bi pokupili kamioni, to ide to juri, rekla je prolaznica. 

Pitaju se zašto se ne gradi vukovarska obilaznica jer ova situacija, poručuju, postaje neizdrživa. 

- Investicija nije neka velika ni za grad ni za ministarstvo, ne znam koliko može koštati 13 kilometara, mislim da su to beznačajna sredstva u odnosu na sve, tako da vrlo smo nezadovoljni, rekao je Zlatko Mažar, Građanska inicijativa "Za vukovarsku obilaznicu". 

I zato su za 15. travnja najavili miran prosvjed ispred osnovne škole u čijoj se blizini odvija tranzitni promet. Tražit će hitno rješavanje ovog, za njih gorućeg problema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!