Brigadni general Michael Križanec u Dnevniku o kupnji francuskih Rafala

29.05.2021.

19:15

Autor: I.H./Dnevnik/IMS/HRT

Brigadni general Michael Križanec o borbenim avionima

Brigadni general Michael Križanec o borbenim avionima

Foto: Dnevnik / HRT

O tome što će nabava 12 suvremenih borbenih zrakoplova značiti za naše Oružane snage, u Dnevniku je govorio zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Michael Križanec. 

- Prednosti, u smislu samih sposobnosti i priuštivost su prevagnuli da se odlučimo za kupnju ovih aviona, rekao je. 


Objasnio je kako je taj avion je isproban, prošao je sve faze u rastu oružane, moderne, borbene platforme i provjeren je. 


- Sličnosti s drugim proizvođačima su tu negdje, dodao je. 


Križanec je govorio što još uključuje kupnja ovih aviona, rekao je kako se to zove "total package" jer je usmjeren na stvaranje uvjeta za uvođenje takve platforme u sustav i za postizanje punih borbenih, operativnih sposobnosti u cijelom svom životnom vijeku. 


- Govorimo o procesu koji će trajati barem 30 do 40 godina, dodao je. 


Ključne su sljedeće 3 godine za pripremu i obuku, rekao je da su s tim počeli prije 3 godine, kada je bio prvi pokušaj kupnje borbenih zrakoplova, tada su odradili određene pripreme, sada ih nastavljaju jer znaju u kojem smjeru idu. 


- Počinje kompleksan proces obuke i pripreme, u najvećem dijelu će biti fokusirana na ljude, njihove sposobnosti i pripremu infrastrukture. 


Na pitanje kako će izgledati obuka, rekao je da će u narednom periodu vidjeti kada bi tehničari, inženjeri i piloti mogli otići u Francusku. 


- Dio interakcije i obuke će se nastaviti u RH jer nam je cilj da budemo samostalni u obliku obuke, dodao je. 


Zaključio je da "vojska mora omogućiti što bolji vojni instrument moći, a ovo definitivno unosi u razliku, barem u ovaj dio svijeta".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!