Brković o broju stanovnika: Čekat ćemo konačne rezultate

14.11.2021.

20:07

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Lidija Brković, Dnevnik

Lidija Brković, Dnevnik

Foto: HTV / HRT

Državni zavod za statistiku (DZS) će za 60 dana objaviti prve privremene rezultate popisa stanovništva, najavila je ravnateljica Zavoda Lidija Brković u nedjelju, posljednjeg dan popisa stanovništva koji službeno završava u ponoć.

- Uspjeli smo obići sva kućanstva, ostavili smo danas na terenu dežurne popisivače, ako nam se netko javio da se nisu uspjeli popisati, popisivači su izlazili na teren, kaže ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a, dodajući da popis službeno završava u ponoć. 

Svaki popisivač je dobio uputu da svaku adresu obiđe tri puta. 

- Mi smo učinili sve s naše strane. Ako se pošalje e-mail do kraja dana, mi ćemo smatrati da se prijavio i učinit ćemo sve da ga i sutra popišemo.  

O novom sustavu, samopopisivanju, kaže sve najbolje. Samopopisalo se više od 40% kućanstava. 

- Kodovi su bili velika novost, svi koji koriste sustav e-građani, mogli su se samostalno popisati, mi smo jako zadovoljni, oni su se uspješno samo popisali. Dobili su kod da su se samopopisali, a mi smo ih spojili s kućanstvima koja su se popisala, ističe. 

Popis je odgađan zbog epidemiološke situacije. Kaže da je bilo izuzetno teško razdoblje za provesti popis stanovništva, a zbog situacije s koronavirusom. 

- Uvjet da bi netko bio popisivač, bila je COVID potvrda ili negativni test- ako je netko bio pozitivan, to je dodatno usporilo stvari na terenu.

- Prema EU regulativi Hrvatska, kao i sve druge države članice, imaju 27 mjeseci za objavu rezultata. Prve privremene rezultate objavit ćemo nakon 60 dana tj. polovicom siječnja. 

- Podatci će sadržavati ukupan broj. Ovaj broj koji smo dobili, ne znači da je konačan broj, nego ćemo prema metodologiji utvrditi koliko nas ima, poručuje. 

Na upit jesu li točne informacije da je ljudi u Hrvatskoj manje od 4 milijuna, ističe. 

- Čekat ćemo prve privremene rezultate. Onda ćemo znati koliko nas ima.

Procjene se temelje kako na prijašnjem popisu, ali tu se koriste i podatci MUP-a o migracijama, o onima koji su se odjavili i koji su se prijavili, kao i podatci o umrlima i rođenima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!