07:41 / 14.02.2022.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Bruno Baršić: Cijeli radni vijek pod maskom, s najtežim pacijentima

Bruno Baršić

Bruno Baršić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Epidemije, stresne situacije, noćna dežurstva, najteži bolesnici svakodnevica su za Brunu Baršića. On je profesor emeritus Medicinskog fakulteta, konzilijarni infektolog, dugogodišnji Pročenik Zavoda za hitnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike Fran Mihaljević te od 2020. voditelj Kriznog stožera KB Dubrava. 

Prvi pacijent u COVID bolnicu, KB Dubravu ušao je 23. ožujka 2020. Od tada je u toj bolnici liječeno više od 8 tisuća COVID pacijenata, kazao je Bruno Baršić.

- U početku je bilo jako teško jer nismo poznavali virus i bilo je dosta straha kako se on ne bi širio među osobljem. Danas imamo dosta spoznaja. U Dubravi su sve brzo organizirali. Najprije smo za COVID pacijente osposobili dvije manje zgrade, a potom i cijeli objekt, prisjetio se te naglasio kako djelatnici mogu biti ponosni na način na koji su s organizirali, uz pomoć Ministarstva, vanjskih institucija, vojske i drugih.

Baršić je u KB Dubrava došao samo nekoliko mjeseci prije početka pandemije gdje je, nakon umirovljenja trebao raditi nekoliko sati tjedno. Međutim, pandemija je htjela drukčije - došao je u KB Dubrava kako bi radio nekoliko sati dnevno. Onda je došla korona i sve se pretvorilo u cjelodnevni rad.

Baršić je cijeli radni vijek proveo na odjelima gdje se liječe najteži pacijenti - 45 godina u zaraznoj, od toga 35 u odjelu intenzivne njege.

- Mi smo se čuvali, čitav život radim pod maskom i naočalama. Opereš se, umiješ se i ideš kući, nije bilo nekih problema, kaže Baršić.

Na pitanje što mu je najviše nedostajalo u zadnje dvije godine obaj pasionirani jazz trubač odgovara: "Puno toga. Nije tu samo korona. Tu je i potres koji nas je sve prilično uzdrmao. Fali mi svirka, gaže, a posebno to što nismo mogli okupiti big band". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!