Počinje samotestiranje učenika

13.02.2022.

16:56

Autor: HRT

Sutra počinje samotestiranje učenika

Sutra počinje samotestiranje učenika

Foto: HRT / HTV

Od sutra počinje samotestiranje učenika prije polaska u školu. Brzi antigenski testovi u većini škola u petak su podijeljeni učenicima ili roditeljima. 

Testiranje učenika nije obvezno, već dobrovoljno. Cilj toga je ukidanje samoizolacije učenika. Roditelji koji nisu htjeli preuzeti testove potpisali su poseban formular.

- Ide se na povjerenje roditelja jer je nemoguće to organizirati u školama ili kod liječnika obiteljske medicine. To je izuzetno važno zbog održavanja nastave uživo. Učenicima je mjesto u klupama, to je puno bolja i kvalitetna nastava. Neki roditelji su već pitali kada će krenuti samotestiranje ili bilo koja mjera da djeca budu u školi, rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a.

Ako se u iduća četiri tjedna testiranje pokaže uspješnim, zaštitne maske će za učenike možda postati prošlost.

- Hoćemo li ići na ukidanje zaštitnih maski, vrlo vjerojatno da, ali to sad sa sigurnošću ne možemo reći. Naravno da su sve opcije otvorene, kazala je Mayer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!