U bolnicama manje pacijenata, broj preminulih i dalje visok

13.02.2022.

19:26

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Damir Spehar/Hrvoje Jelavic / PIXSELL/Shutterstock

Nastavlja padati broj novozaraženih - danas ih je 3613, što je za gotovo 2.500 manje nego prošlu nedjelju. No i dalje zabrinjava velik broj preminulih - od jučer još 49 osoba. S obzirom na pad broja novozaraženih, u bolnicama je manje pacijenata, njih  2115, a na respiratoru je 158 osoba. 

Pad pokazuje i tjedni pregled broja novozaraženih otkrivenih PCR testovima. Od 17. do 23. siječnja bilo je gotovo 60.000 novih slučajeva, ovaj tjedan oko 34.000, što je za gotovo 30% manje. I broj preminulih blago pada, ali i dalje je visok - ovaj tjedan preminulo je 336 osoba, malo manje nego tjedan prije toga.

 Većina škola dobila je brze antigenske testove, od sutra počinje testiranje učenika.

Testovi su podijeljeni i sve je spremno za početak testiranja učenika.

- Prvi dan testiranja bit će najvjerojatnije utorak ili ponedjeljak navečer ili utorak ujutro, ovisno kako odgovara roditeljima. Rezultate će dostavljati svojim razrednicima na način kako dogovore sa svojim razrednicima, kazao je Mario Keča, ravnatelj, OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zagrebu.

Cilj je ukinuti samoizolaciju učenika, a ako se u iduća četiri tjedna testiranje pokaže uspješnim, maske će za njih možda postati prošlost.

- Hoćemo li ići na ukidanje zaštitnih maski, vrlo vjerojatno da, ali to sad sa sigurnošću ne možemo reći. Naravno da su sve opcije otvorene, kazala je Dijana Mayer, epideomiologinja iz HZJZ-a.

Ta odluka ovisit će i o broju pacijenata u bolnicama. U splitskom KBC-u hospitalizirana su 162 bolesnika od kojih je 28 na respiratoru.

- Iako to predstavlja pad u odnosu na brojke prije nekoliko tjedana i dalje je to veliko opterećenje za KBC Split. Veliki kapaciteti bolnice su zauzeti COVID stacionarima. I dalje dominiraju necijepljeni bolesnici tako da jedino što je razlika u odnosu na prethodne valove je činjenica da su to još starija populacija sa više kroničnih bolesti, kazala je Mirela Pavičić Ivelja, zamjenica predstojnika Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Neprocijepljenost, kažu, utječe na visoku smrtnost. Prema analizama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - od pet preminulih, četvero ih nije bilo cijepljeno.

- Od hospitaliziranih osoba, neke nažalost preminu. Među njima je visok postotak necijepljenih. Radi se o teškim oblicima COVID-a i zapravo je važno naglasiti da nas cjepivo štiti od tih teških oblika bolesti jer nitko od onih koji su primljeni u bolnicu nije primljen zbog blagog slučaja, naglasila je epidemiologinja Mayer.

Zato se apelira na odgovornost najranjivijih - onih starije životne dobi i onih s kroničnim bolestima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!