Butković: Porezna reforma nije napad HDZ-a na velike gradove

24.05.2023.

20:00

Autor: Zrinka Grancarić/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Oleg Butković

Oleg Butković

Foto: HTV / HRT

O rastu cijena i povećanju plaća, odnosno učinku porezne reforme za središnji Dnevnik HTV-a govorio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.  

- U nekoliko krugova poreznih reformi u kojima smo rasterećivali hrvatsko gospodarstvo i povećavali prihode lokalnim jedinicama nismo obuhvaćali one kojima je to možda bilo i najpotrebnije, a to su oni koji nisu bili pod poreznim škarama i nisu se kvalificirali da plaćaju porez na dohodak i upravo njima s ovom reformom idemo u povećavanje plaća. U gradovima gdje nema prireza to će povećanje biti između 40 i 50 eura za samca, rekao je Butković. 

Iako će se plaće povećavati svima, najveće povećanje trebali bi primijetiti oni s najmanjim prihodima kojih je negdje oko milijun i pol. 

Najviše kritika poreznoj reformi stiglo je iz velikih gradova. Butković naglašava - ovo nije napad HDZ-a na velike gradove. 

- Kad govorimo o Zagrebu, Splitu i Rijeci, njima su prihodi s osnove poreza na dohodak i prireza rasli između 30 i 60 posto. Ogromna količina novca se slila prema lokalnoj samoupravi i nitko s ovim neće biti oštećen. Ukida se prirez, ali oni će moći kroz stopu poreza na dohodak, do kraja godine, moći odrediti svoje prihode, rekao je Butković. 

- Stalno imamo kritike kako nemamo fiskalnu decentralizaciju, kako ne decentraliziramo državu, itd. Mi smo čitavo ovo vrijeme financijski i fiskalno jačali lokalnu samoupravu i sada im dajemo mogućnost da oni kroz svoje odluke koje će donositi i predlagati odrede visinu stope poreza na dohodak koji im kontinuirano raste. (...) Oni stalno imaju povećanje prihoda. Ili raste minimalna plaća ili raste prosječna plaća i poslodavci su najavili povećanje plaća tako da se sve to reflektira i na prihode lokalne samouprave, poručio je. 


Neki od kritičara izrazili su zabrinutost da se ovom reformom zadire i u prvi mirovinski stup. 

- Ova olakšica ne smanjuje buduće mirovine. Vi sad imate mirovinski sustav koji funkcionira tako da se financira iz doprinosa i iz proračuna. Taj postotak je sada 40:60. 40% iz proračuna i 60% iz doprinosa. Postotak će se sada nešto malo smanjiti, ali država je stabilna. Imamo rast gospodarstva. Ovo je trenutak kada se smanjuje rast gospodarstva, odnosno rast BDP-a, pada inflacija i ovo je prilika za takve stvari, zaključio je Butković. 

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!