19:09 / 17.02.2020.

Autor: P.F./HRT

Butković: Treba graditi mostove i u resoru i u HDZ-u

-

-

Foto: - / -

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković gostujući u emisiji HRT-a Tema dana govorio je u investicijama u svojem resoru kao i o unutarstranačkim izborima u HDZ-u.
Novi višegodišnji proračun Europske unije i danas je bio jedna od glavnih tema u Bruxellesu. Nakon susreta s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen, premijer Andrej Plenković istaknuo je zadovoljstvo zbog uvrštavanja hrvatskih specifičnosti u pregovarački okvir.

Tako bi zemlje članice koje su koristile samo jedan sedmogodišnji financijski okvir, a to je jedino Hrvatska, mogle dobiti više novca. Resor u kojem je potpisano najviše ugovora koji se financiraju sredstvima Europske unije je promet na čijem je čelu ministar Oleg Butković. 

Iako u pregovaračkom okviru ne piše eksplicitno Hrvatska, prijedlog Vijeća o davanju više novca za najnovije članice odnosi se isključivo na nas. U prijedlogu se navodi da će ta sredstva za manje razvijene regije iznositi 300 milijuna eura, no nije još sasvim jasno je li to ukupna svota, ili svota za svaku statističku regiju, kojih Hrvatska trenutno ima dvije, ali u svakom slučaju nije malo.

- To je dobar signal jer mi danas već financiramo uglavnom sve velike infrastrukturne projekte iz kohezijskog fonda. Znamo da je kohezijska politika je pokretač javnih financija i ravnomjernog regionalnog razvoja i to je definitivno ono što nam treba. Naravno da je predsjednik Vlade i Vlada zauzela takav stav. Nama je jako bitno da nastavimo kontinuitet ulaganja u infrastrukturu i dobro je da postoji razumijevanje EU da određene zemlje u kojima postoji odljev stanovništva u razvijenije zemlje da je njima potrebno ići sa snažnijom kohezijskom politikom kako bi te razlike bile što manje, rekao je Butković gostujući u emisiji HRT-a Tema dana.

Komentirao je moguće smanjenje sufinanciranja projekata od strane EU-a s 85% na 75% te izrazio nadu da će taj postotak ostati i neće se smanjivati.

Ministar Butković govorio je i o podacima apsorpcije europskih fondova Vlade i svojeg resora. Istaknuo je da kada je preuzeo resor bio potpisan samo jedan ugovor, a sada ih ima preko 50 te da je na 110% ugovorenosti iz programa iz konkurentnost i kohezija te 95% CEF-a (instrument za povezivanje Europe), drugog fonda koji koriste, kao i da su blizu 40% plaćenih sredstava i da apsorpcija ide dobro.

Rekonstrukcija pruge Križevci-Koprivnica-mađarska granica 'težak' 3 milijarde kuna

- Nakon odluke državne komisije pripremit ćemo potpisivanje ugovora. To se financira iz CEF-a, vrijedi 3 milijarde kuna i 85% je bespovratno, a samo 15% osigurava Vlada. Po vrijednosti investicija je veća od Pelješkog mosta. Radi se o 43 km nove pruge, obnove stare, rekonstrukcije kolodvora i cestovnih prijelaza. To je bitan projekt jer se događa na mediteranskom koridoru koji je za Hrvatsku prebitan jer povezuje Rijeku i Budimpeštu, rekao je Butković.

Najavio je i potpisivanje ovog tjedna ugovora sa Svjetskom bankom veliki projekt obnove pruge Savski Marof-Zagreb 'težak' 350 milijuna kuna te nabavu 21 novog vlaka ukupnog iznosa 1,3 milijarde kuna.

- Mi smo nakon izgradnje cestovne infrastrukture sada kompletno investicijski ciklus prebacili na željeznicu. U ovom trenutku ulažemo u željeznicu 1,5 milijardi eura, a očekujemo da će to do 2030. godine biti 3,5 milijarde eura, rekao je.

Unutarstranački izbori u HDZ-u

Na pitanje je li prikupio potpise kao kandidat za potpredsjednika stranke rekao je da ima još desetak dana i kako sve ide svojim tijekom.

- Prvi put biramo jedan čovjek jedan glas. Dobro je da postoji najviša doza demokracije i vjerujem da ćemo izabrati najbolje. Podržao sam aktualnog predsjednika stranke i u njegovom sam timu. Imali smo predstavljanje programa, bila je pozitivna, afirmativna, pomirljiva atmosfera, normalna, onakva kakva treba biti. Vjerujem da ćemo iza svega ovoga nakon izbora krenuti u pripremu za parlamentarne izbore, rekao je Butković.

Komentirao je svoju izjavu na predstavljanju programa kada je rekao da HDZ gradi mostove tolerancije, što je drugačije od retorike koja se slušala u zadnje vrijeme među oponentima u stranci.

- Malo sam se povezao na ovo što radim u resoru - radimo puno mostova i cesta tako da je bitno da i u unutarstranačkoj demokraciji gradimo mostove tolerancije i razumijevanja. To je jedini put koji garantira HDZ-u da dobije povjerenje hrvatskih građana, rekao je Butković.

Na pitanje o informacijama da na terenu postoji otežano prikupljanje potpisa kandidata za predsjednika HDZ-a Mire Kovača rekao je kako o tome nema informacija.

- Što se tiče prikupljanja potpisa vrata su otvorena svima i mogućnost je da svatko dođe do svakoga člana i prikupi potpis i mislim da do zaista ide u redu, rekao je Butković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!