Butković: Ukidanje prireza nije politički potez HDZ-a

22.05.2023.

12:49

Autor: HRT/D.M./Hina

Oleg Butković

Oleg Butković

Foto: HTV / HRT

Ministar ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u ponedjeljak da najavljeno ukidanje prireza nije politički potez HDZ-a, jer je on na vlasti u većini jedinica lokalne samouprave, koje će same moći odlučiti kolika će im biti razina poreza na dohodak.

Prema novom prijedlogu, jedinice lokalne samouprave će same moći odlučiti kolika će im biti razina poreza na dohodak, kojim će nadomjestiti sredstva bez kojih će ostati nakon ukidanja prireza.

- Prihodi svih lokalnih samouprava 2016. godine iznosili su 10,5 milijardi kuna, sada je to preko 17 milijardi, rekao je Oleg Butković novinarima uoči sjednice Šireg predsjedništva HDZ-a. Podsjetio je kako je visina prireza uvijek bila odluka jedinica lokalne samouprave, a mnoge od njih su ukinule prirez jer su htjele stvoriti pozitivno ozračje i privući što veći broj investitora.

Butković je rekao da lokalne vlasti u suradnji s Vladom imaju priliku ostvarivati svoje predizborne programe, a Vlada nikad nije vodila računa tko je gdje na vlasti.

- Ovo nije politički potez HDZ-a, koji ima najviše čelnih ljudi u općinama, gradovima i županijama, cilj je povećati plaće svim zaposlenicima. Većina HDZ-ovih jedinica lokalne samouprave nema prirez, a na svim je lokalnim čelnicima da izračunaju što im je prioritet. Svoje odluke moraju uskladiti s građanima njihove zajednice, poručio je Butković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!