Butković: Cilj uvesti bolji nadzor i na bolji način zaštititi pomorsko dobro

26.01.2023.

19:50

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ministar Butković o novom Zakonu o pomorskom dobru

Ministar Butković o novom Zakonu o pomorskom dobru

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Novi zakon o pomorskom dobru izazvao je burnu raspravu. Premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade rekao je da dio oporbe grubo manipulira činjenicama i lažno optužuje Vladu.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, ujedno potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, Oleg Butković, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da se Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama nije donio 20 godina.

- Zakon koji je na snazi je iz 2003. godine i po tom zakonu imamo u Hrvatskoj 18 ograđenih plaža. Cilj novog zakona je da se uvede bolji nadzor i da se na bolji način zaštiti pomorsko dobro jer praksa pokazuje da su se na pomorskim dobrima događale stvari koje nisu bile dobre - nezakonita gradnja, uzurpacije itd., rekao je.

Plaže posebnih namjena

Na pitanje hoće li s novim zakonom biti više plaža u koncesiji, ministar Butković odgovorio je da će o tome odlučivati prostorni planovi i lokalna samouprava.

- Imamo čitav niz koncesioniranih plaža. Koncesije ostaju i dalje kao mogućnost, ali uz transparentniju i bolju pripremu koncesioniranja. Nema više dodjele koncesije po babi i stričevima, istaknuo je.

- Zabranjeno je ograđivanje. Bit će posebne plaže - plaža posebnih namjena, nudističke, plaže specijalnih bolnica, plaže za pse... i tu će ostati mogućnost ograđivanja bez ikakve manipulacije da bi netko mogao iskoristiti i ograditi plažu koja nije te namjene, dodao je, te poručio svim građanima: nikome se neće zabraniti da dođe na plažu i da se kupa.

Bolja kontrola

- Do sada smo u postojećem zakonu imali da je Ministarstvo preko lučkih kapetanija provodilo nadzor nad pomorskim dobrom. Sada dajemo veće ovlasti lokalnoj samoupravi da sa svojim redarima - komunalnim ili lučkim - može izvršiti kontrolu. Oni neće kontrolirati građane nego koncesionare i sve koji budu uzurpirali pomorsko dobro, rekao je Butković.

Dodao je kako uvode veće kazne.

- Do sada je maksimalna kazna bila 33.000 eura, a sada će biti 130.000 eura za one koji budu radili nezakonite stvari na pomorskom dobru, naglasio je.

Novi sustav naplate cestarina

- Poskupljenja neće biti. Hrvatska je ušla u Schengen i događaju nam se gužve na Bregani i Rupi. Tamo ćemo maknuti naplatu dok ne uvedemo novi sustav naplate. To je projekt vrijedan 70 milijuna eura, beskontaktni sustav naplate, tip elektroničke vinjete. Neće više biti rampa, očitavat će vašu registraciju i skidati s određenog računa određeni iznos koji je namijenjen za tu rutu, zaključio je ministar Butković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!