Bilić Čače: Zabilježen veći broj djece s akutnom COVID infekcijom

03.02.2022.

09:11

Autor: V.K./Studio 4/HRT

dr. Iva Bilić Čače, predstojnica Klinike za pedijatriju Rijeka

dr. Iva Bilić Čače, predstojnica Klinike za pedijatriju Rijeka

Foto: Studio 4 / HRT

U Klinici za pedijatriju riječkog KBC-a prije dva dana počela je s radom Pedijatrijska post COVID ambulanta. Namjera je unaprijediti medicinsku skrb nad djecom s komplikacijama nakon preboljenja COVID-19 kojih je sve više. Predstojnica Klinike za pedijatriju Rijeka, dr. Iva Bilić Čače, gostujući u emisiji "Studio 4", rekla ja kako je razlog za otvaranje ambulante taj što je zabilježen veći broj djece koja su dolazila po pomoć zbog akutne COVID-19 infekcije.

- Mi smo vidjeli da sve češće dolaze djeca koja su akutnu infekciju preboljela u nekom periodu ranije, a kod koje su simptomi zaostali i koji traže daljnju pomoć, rekla je Bilić Čače.

- Post COVID je termin koji obuhvaća niz simptoma i znakova koji se u jednom postotku djece, a to je nama još uvijek nejasan postotak, javljaju i zaostaju u dužem vremenskom periodu, a taj period je od 12 tjedana pa i do duže od godinu dana, naglasila je Bilić Čače i dodala kako je post COVID sindrom onaj koji zahvaća bilo koji organski sustav u djece. Najčešći su simptomi: poremećaj spavanja, pažnje, ponašanja, poremećaj okusa i mirisa, vrtoglavice, glavobolje, grudne boli, poremećaj ritma abdominalne boli, intolerancija napora.

Na pitanje u kojem trenutku roditelji moraju reagirati, Bilić Čače je rekla kako roditelji najbolje poznaju svoje dijete i zatražit će pomoć te kako je primarni pedijatar taj koji će najbolje procijeniti treba li dijete pomoć na daljnjoj razini ili je dovoljna primarna pomoć.

- Pomoć treba potražiti kada dijete ne želi jesti niti piti, kada je pospano i bezvoljno, kada ima visoke temperature, te ne radi aktivnosti koje su ga nekada veselile, rekla je.

Bilić Čače je rekla kako je u svijetu učinjeno 10-ak istraživanja o post COVID-u kod djece i svako od njih ima metodološku manu.

- Post COVID entitet zvuči moćno, no u velikom broju slučajeva radi se o simptomima koji su diskretni, kao što je poremećaj spavanja, straha, a ti su simptomi oni koji trebaju vremena i s vremenom će oni proći, naglasila je.

Zaključuje kako je preduvjet blagostanja djeteta, dobar osjećaj kod roditelja te da je uspostavljanje tima liječnik-roditelj, preduvjet liječenja i izlječenja djeteta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!