16:26 / 09.05.2022.

Autor: Mirta Takač/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

U 160 vrtića upis djece - klikom

e-Upisi u Čakovcu

e-Upisi u Čakovcu

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva održao je danas u Čakovcu promotivno javno događanje kako bi građane upoznao s novom uslugom. Radi se o usluzi koja će svakako olakšati roditeljima upis djece u vrtiće, srednje škole i učeničke domove. Dosadašnju papirologiju zamijenio je sustav e-Upisi.


U Čakovcu je predstavljen sustav koji roditeljima omogućuje brz i jednostavan upis djeteta u željenu odgojnu ili obrazovnu ustanovu. Ova usluga je dostupna na platformi e-Građani. 

- Od ove godine po prvi puta imamo 160 vrtića diljem Republike Hrvatske, koji zapravo u potpunosti digitalno upisuju djecu u svoje programe. Pazili smo na sve djelatnike vrtića. Nemaju više administrativnih tereta. Roditelji ne moraju više obilaziti šaltere i ne moraju sakupljati raznorazne potvrde i papire, kazao je Igor Ljubi, voditelj projekta e-Upisi.

Pilot projekt proveden je prošle godine u dva čakovečka dječja vrtića, a ovo je razdoblje bilo prilika da se isprave eventualni nedostaci sustava i unaprijedi proces. Prijava putem e-upisa jednostavna je za roditelje.

Ove godine moguć je upis djece u vrtiće, srednje škole i učeničke domove, no u planu je širenje usluga sustava. Ljubi dodaje da će se uz pomoć nove usluge iduće godine po prvi puta upisivati djecu u osnovne škole, prijavljivati ispite državne mature i prijavljivat se u visoka učilišta.

Projekt "Informatizacija procesa i uspostava elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove" provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i CARNET.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!