Lepoglavcima doniran pogon za preradu voća i povrća

07:02 / 24.06.2022.

Autor: Mirta Takač/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Turska donirala pogon za preradu voća i povrća

Turska donirala pogon za preradu voća i povrća

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Lepoglavski poljoprivrednici dobili su 300.000 kuna vrijedan pogon za preradu voća i povrća. Svoje će viškove od sada moći pretvarati u sok. Opremu je donirala TIKA - agencija turskog veleposlanstva u Hrvatskoj za suradnju i koordinaciju. 

U Lepoglavi je otvoren pogon za preradu voća i povrća u sokove. Suradnja je to Udruge Agro-turistički klaster Lepoglava i Razvojne agencije TIKA turskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

- Imamo uređaj za pranje voća, mljevenje, prešanje, pasterizaciju, punjenje i hlađenje, rekla je Nataša Veić, predsjednica Udruge Agro-turistički klaster Lepoglava.

Pogon je kapaciteta 150 litara na sat i najviše će koristiti voćarima koji svoje viškove mogu pretvarati u kvalitetan sok.

- U klasteru ima najviše poljoprivrednih proizvođača, većinom voćara, bavimo se i bobičastim voćem, jabukama, kruškama, šljivama i to je stvarno veliki korak, puno nam znači, dodala je.

Razvojna agencija turskog veleposlanstva podupire gospodarske i projekte socijalne uključivosti, osobito one koji potiču osnaživanje žena u zajednici.

- Ovo je više od osnaživanja žena, riječ je i o osnaživanju poljoprivrede i poticanju ljudi da više pridonose ovom svijetu, istaknula je Sedef Bulut, razvojna agencija TIKA.

Pogon u Lepoglavi jedini je takav u Varaždinskoj županiji.

- Ovo je zametak, korijen nečeg koji bi trebao rasti. Svjedoci smo određenog broja poljoprivrednih zadruga koje su se osnovale u Varaždinskoj županiji, pa su isto tako krenule ni iz čega, a ovdje već postoji nešto. Sad je stvar na ljudima, dobroj volji, radišnosti, strpljivosti i da rastu onako kako mogu, rekao je Dragutin Vincek, pročelnik Odjela za poljoprivredu Varaždinske županije.

Svoje voće i povrće moći će prerađivati članovi klastera, ali i ostali zainteresirani poljoprivrednici. Sve informacije o uvjetima uskoro će biti dostupne na stranicama Udruge Agro-turistički klaster Lepoglava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!