16:49 / 19.04.2022.

Autor: Mirta Takač/Regionalni dnenik IMS-a/HTV/HRT

Međimurci na predavanju o društevnom poduzetništvu

U Čakovcu predavanje o društvenom poduzetništvu

U Čakovcu predavanje o društvenom poduzetništvu

Foto: HTV / HRT

Što je društveno poduzetništvo i kako se ono mjeri, Međimurci su imali prilike saznati na predavanju koje su organizirale Zadruga za etično financiranje i Zelena mreža aktivističkih grupa.


U Čakovcu je održano predavanje "Društveno poduzetništvo - kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća". Riječ je o modelu poslovanja koji uzima u obzir društveni, ekonomski i okolišni učinak u jednakom omjeru.


- Iako se čini kao neopipljivo ili kao da je nemoguće kvantificirati takav tip utjecaja koji uzima u obzir veliki set vrijednosti, Christian Felber je kroz svoj model "Economy for the common good" donio metodologiju koja kroz 17 ciljeva održivosti ispituje djelovanje poduzeća, kazala je Maja Weisglass, iz Zadruge za etično financiranje.


ACT grupa primjer je društvenog poduzetništva u čemu su i pioniri u Republici Hrvatskoj. U desetak godina pokrenuli su deset različitih organizacija.


- Konkretno to znači - jedan je primjer Humana nova ili act conto - naša poduzeća koja zapošljavaju društveno isključive skupine, osobe s invaliditetom, pripadnike romske nacionalne manjine, ali s druge strane i tržišno orjentirana poduzeća poput Act printalba koji je naša digitalna agencija i digitalna tiskara koja pruža usluge prvenstveno neprofitnim organizacijama i njihovim kompanijama, rekao je Teo Petričević iz ACT grupe.

Iako su za razliku od društvenih poduzeća, tradicionalna ponajprije usmjerena na stvaranje dobiti, veliki poduzetnici moraju javno podnostiti i svoja nefinancijska izvješća.


- Međutim, ta obveza se proširuje od 2027. i na male i na srednje poduzetnike. Tako da je možda pravo vrijeme za informiranje kako bi i rezultati koji će postati javni biti čim bolji, kazala je Weisglass.


Organizatori predavanja, "Zadruga za etično financiranje" i "Zelena mreža aktivističkih grupa", besplatna predavanja održavaju u svim hrvatskim županijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!