10:38 / 14.06.2021.

Autor: V.G./HRT

Capak: EMA nije dala uputu da se stariji od 65 ne cijepe AstraZenecom

Krunoslav Capak

Krunoslav Capak

Foto: HTV / HRT

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da je u Zagrebu cijepljeno 47 posto odraslih, dok se u nekim županijama taj postotak kreće oko 30-ak posto. Prosjek za Hrvatsku je 42 posto. Dodao je i da je interes za cijepljenje počeo opadati.

-  Aktualni epidemiološki trenutak je dobar, prošle godine smo u ovo vrijeme bili na nuli, ove godine se bojimo da ne možemo do toga doći. U Hrvatskoj smo detektirali indijski soj koji se nešto brže širi, opasniji je i svi skupa trebamo biti oprezni. Ne treba zaboraviti klasične epidemiološke mjere - distanca, maska, dezinfekcija, provjetravanje. Trebamo se držati mjera kako bi spremno dočekali sezonu, proveli mirno ljeto i u međuvremeno cijepili što više stanovnika tako da najesen krećemo u povoljniju situaciju u odnosu na novi val o kojem već sada svi pričaju, rekao je Capak.

Capak je rekao  Rekao je da bi još oko 400.000 trebali cijepiti prvom dozom kroz dva tjedna te dodao da cjepiva ima dovoljno.

- Pokušavamo inovativnim pristupima privući što više građana da se cijepe, dodao je Capak.

AstraZeneca i cijepljenje starijih

Capak je komentirao jučerašnje priopćenje Europske agencije za lojekove (EMA) da bi zemlje trebale izbjegavati cjepivo AstraZenece protiv covida-19 za starije od 60 godina zbog bojazni od rijetke pojave zgrušavanja krvi.

- Koliko je meni poznato jedino je donesena odluka da se AstraZenecom ne bi trebale cijepiti osobe koje imaju tzv. kapilarno curenje, vrlo rijedak poremećaj povezan s manjkom određenih proteina u krvi, temeljem čega onda istječe tekućina kroz kapilare i stvaraju se edemi, rekao je Capak.

Dodao je da EMA nije donijela zaključak da se AstraZenecom neće cijepiti osobe starije od 65 godina, kako se pisalo na hrvatskim portalima tijekom vikenda.

Danas, kaže, kreće ponovno sastajanje HALMED-a i HZJZ-a i povjerenstva za nuspojave pa će se pokušati doznati odakle je ta informacija došla i tko je o tome pričao.

- Sada kada je incidencija u Europi puno niža nego što je bila kada se krenulo s cijepljenjem AstraZenecom, malo se mijenjaju omjeri rizika - onih koji obole i eventualno dožive tešku bolest u odnosu na one koji se cijepe i dožive neku tešku nuspojave, rekao je Capak.

To se mijenja pa je potrebno da se to ponovno prodiskutira na razini Europe i Hrvatske", poručio je ravnatelj HZJZ-a u Virovitičko-podravskoj županiji gdje je počelo cijepjenje uz pomoć covid autobusa. 

Navijanje i praćenje utakmica

Ravnatelj HZJZ-a komentirao je grupna praćenja utakmica i navijanje rekavši da ih nisu zabranili, ali da su propisali epidemiološke mjere.

- Svi su se dužni držati razmaka, nositi maske u zatvorenom ili na otvorenom gdje nije moguće držati razmak, pod tim uvjetima tko god prati utakmicu ne krši mjere i nije u opasnosti da oboli.

Beroš je dodao kako je jučer dobio fotografije iz različitih gradova dodajući da je po viđenom sve uglavnom bilo primjereno. Zahvalio se zagrebačkom gradonačelniku i zdravstvenim vlastima koji su poslali jasnu poruku.

- Nemamo alternative, moramo se ponašati u epidemiološkom okviru tako da se šansa zaraze svede na minimum. I to je naš zadatak dok god je virus oko nas, rekao je Beroš.

Cijepljenje ne staje krajem lipnja

Ministar zdravsta Vili Beroš naglasio je kako je cijepljenje najvažniji alat u borbi protiv epidemije te da ono ne staje krajem lipnja nego da će se nastaviti i tijekom ljeta te u rujnu.

- To je okvirni broj i ne toliko važan. Važno je što ćemo bilježiti sredinom jeseni kada ćemo podvući crtu i vidjeti koliki je opseg procijepljenosti. Nadajmo se da će svi biti svjesni da taj cilj moramo ostvariti kako bi onemogućili širenje virusa, rekao je Beroš dodajući kako je doznao da je u ruralnim sredinama oko Karlovca procijepljenost starijih bolja nego u velikim gradovima.

Stoga, naglasio je kako fokus treba prebaciti i na edukaciju starijih sugrađana u urbanim sredinama.


Incident u Zadru

Novinari su ministra Beroša upitali da objasni što se dogodilo u Zadru.

- Zar mislite da bi ministar u Vladi RH ostao dužan nekome dvije kune? Naravno da nisam ostao dužan. Ja sam osobnog mišljenja da incidenta nije bilo, to što od toga neki žele stvoriti priču - kriva je poruka. Ja sam se i jutros čuo s vlasnikom kafića, ali moramo poraditi na tome kakvu sliku šaljemo prema turistima. Kakav bih ministar zdravstva bio da sam ostao sjediti u kafiću sa stranim gostima koji su čak neki imali maske, doduše ispod nosa, a da su konobari bez maske. Pristojno sam pokušao zamoliti da se maske stave, mojoj molbi nije udovoljeno. Ja se ispričavam djelatnici ako je imala zdravstvene tegobe, ali imala je priliku to mi reći na licu mjesta pa nije. Ni njena kolegica nije nosila masku, ima li i ona zdravstvenih tegoba? Nećemo polemizirati. Nisu bitne ni te dvije kune, nisam ja bitan, ali me kao čovjeka boli jer to ne bih nikad napravio. Bitni su gosti koji gledaju našu zemlju kroz takvo postupanje. Želimo poslati poruku sigurnosti, poručio je.

- Neki su postavljali pitanje da li djelatnici moraju nositi maske na otvorenom, ali naputci stožera su jasni. Ako nekome priđete na manje od metar i pol, a to morate ukoliko poslužujete goste, potrebno je nositi maske. Meni će biti drago ako ova priča potencira ovu svijet, ali kao čovjek, liječnik, ne mogu pristati da me netko optužuje da nisam platio dvije kune, rekao je Beroš dodajući da tu priču više ne želi komentirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!