13:22 / 13.06.2021.

Autor: Hina/HRT/E.P.C.

EMA: Stariji od 60 trebaju izbjegavati AstraZenecino cjepivo

Ilustracija, AstraZeneca

Ilustracija, AstraZeneca

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Europska medicinska agencija EMA priopćila je da bi zemlje trebale izbjegavati cjepivo AstraZenece za starije od 60 godina zbog bojazni od rijetke pojave zgrušavanja krvi. EMA smatra cjepivo AstraZenece sigurnim za sve dobne skupine, no zbog te rijetke pojave, preporučuje da bi za tu dobnu skupinu bilo bolje koristiti cjepiva Moderne ili Pfizera.

Nekoliko država članica Europske unije prestalo je koristiti cjepivo AstraZenece za mlade ili ga ograničilo na ljude od 50 do 65 godina. Tu su odluku zemlje donijele nakon zabilježenih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka kod mlađe populacije.


Voditelj radne skupine EMA-e za COVID-19 Marco Cavaleri je kazao kako je i dalje njihovo stajalište da, "u kontekstu pandemije, korisnost cjepiva premašuje moguće rizike".


- S obzirom da zaraza jenjava, i uzimajući u obzir da su mladi manje izloženi rizicima povezanim s COVID-om, smatramo da bi za njih bilo bolje da koriste cjepiva razvijena mRNa tehnologijom, poput Moderne ili Pfizera", rekao je Cavaleri.


Potvrdio je da se ta preporuka odnosi i na starije od 60 godina te da su Francuska i Njemačka, koje imaju na raspolaganju više vrsta cjepiva, odlučile izbjegavati AstraZenecu i za starije od 60 te im radije nude mRNA cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!