Karin: Nismo zadovoljni, ali broj oboljelih posljednjih dana ne raste

09.03.2021.

07:19

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.G.

Željka Karin

Željka Karin

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin rekla je da su proteklih dana u županiji imali i do 20 posto više novooboljelih među testiranima, dok je danas situacija malo bolja te se očekuje da će udio pozitivnih na koronavirus od ukupnog broja testiranih biti do 10 posto.

- Nismo zadovoljni, ali u svakom slučaju ne rastu nam brojevi posljednjih nekoliko dana, ili stagniraju ili padaju, rekla je Karin u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Pad broja novooboljelih nema veze s vikendom jer se, kako je rekla Karin, testira gotovo jednako kao i radnim danom - samo jučer imali su više od 700 uzoraka. Međutim, ističe da se oboljeli manje javljaju te očekuje da bi sutra mogli imati novi skok broja novooboljelih.

Govoreći o stanju u zatvoru na Bilicama, Karin je rekla da ima još pozitivnih na koronavirus koji su trenutačno u izolaciji.

- U Splitu je prisutan britanski soj u populaciji, to se pokazalo ne samo po brzom širenju i velikom broju oboljelih nego i po sekvencioniranju, rekla je.

Porast broja oboljelih, kaže Karin, ne vezuje isključivo uz popuštanje mjera jer su i prije toga imali skokove odnosno primijećeno je da se ljudi druže u grupama na rivi ili u svojim domovima.

- Jedino strogim čuvanjem i praćenjem mjera može se sačuvati, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!