09:07 / 09.03.2021.

Autor: T.V./Željko Raić/Dajana Šošić/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

U Hrvatskoj raste broj oboljelih, Europske zemlje u borbi s trećim valom

Borba s koronavirusom

Borba s koronavirusom

Foto: Davor Puklavec/Željko Lukunić/Damir Spehar / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježen je 491 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3357. Među njima je 785 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 78 pacijenata. Preminulo je 12 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je potvrđen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas zabilježeno je ukupno 247.099 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5621 preminula, ukupno se oporavila 238 121 osoba od toga 476 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 13 687 osoba.

Do danas je testirano ukupno 1 396 129 osoba, od toga 8 183 u posljednja 24 sata.

Kako će izgledati i hoćemo li dobiti COVID putovnice?

Europska unija definirala je izgled certifikata o cijepljenju i on bi trebao sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, ime cjepiva koje je korišteno, datum cijepljenja, serijski broj cjepiva te bar kod kojim će se moći očitavati podaci. Za sada se koriste samo u medicinske svrhe, a intenzivno se razgovara i o korištenju certifikata za prelazak granice, izvijestila je novinarka HTV-a Dajana Šošić u Dnevniku 1.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je novinarima da ne postoji COVID putovnica, nego dogovor na razini EU-a o potvrdi o cijepljenju koja se upotrebljava samo u medicinske svrhe. Još nisu donesene odluke vezane za nju, o tome se razgovara.

- Prerano je govoriti još o COVID putovnicama, o tome se razgovara i vrlo je izvjesno da će se to uskoro dogoditi, objasnio je Capak.

Stabilizirila se situacija s dolaskom cjepiva u zemlju

Interes za cijepljenje sve je veći. Putem portala i telefonom do jučer se prijavilo oko 58 tisuća ljudi. Stabilizirala se pomalo i situacija s dolaskom cjepiva tako da se u dugom tjednu ožujka očekuju u dvije pošiljke tzv. oksfordskog cjepiva. Registracija cjepiva Johnson&Johnson kojeg smo naručili 900 tisuća doza očekuje se do kraja ovog mjeseca, a isporuka sredinom sljedećeg, izvijestila je novinarka HRT-a.

Danas je i 9 zdravstvenih komora predstavilo proglas zdravstvenim djelatnicima kojima se sve one zdravstvene djelatnike koji se još nisu cijepili poziva da to učine. Cilj je kampanje dodatno informirati zdravstvene djelatnike o važnostima cijepljenja u borbi protiv epidemije koronavirusa. Današnji podaci govore da se cijepilo oko 56 % zdravstvenih radnika. Kao najčešće razloge zbog kojih se još nisu cijepili navode nedovoljne i proturječne podatke o pojedinim cjepivima, javlja Šošić.

U Primorsko-goranskoj županiji u kojoj je cijepljeno oko 80 posto zdravstvenih djelatnika - danas bilježe najveći broj novih slučajeva zaraze - 84.

- Sredinom veljače došlo je do određenog opuštanja, vezano za otvaranje škola i drugih aktivnosti tradicionalnih okupljanja, što je sigurno pridonijelo transmisiji u populaciji, rekao je Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

U Splitu je britanski soj pridonio bržem širenju zaraze.

- Nismo zadovoljni, ali u svakom slučaju ne rastu nam brojke ovih preteklih nekoliko - pa ćemo vidjeti, rekla je Željka Karin, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Trenutačne epidemiološke mjere na snazi su do 15. ožujka.

- U ovom trenutku smatramo da nema prostora za popuštanje mjera. Možda će nešto blago oko toga biti. Rano je reći o tome, rekao je Capak.

A zbog kršenja epidemioloških mjera kao organizatori sprovoda Milana Bandića kažnjeni su Zagrebački holding i vršitelj dužnosti voditelja Gradskih groblja - s ukupno 30 tisuća kuna kazne. Uz to, nadležnom Općinskom sudu bit će podnesen optužni prijedlog protiv pravne osobe, Grada Zagreba, te odgovorne osobe - obnašatelja dužnosti gradonačelnika.

Podaci županijskih stožera:

● U Gradu Zagrebu 78 je novih slučajeva zaraze koronavirusom.
● U Brodsko-posavskoj županiji 12 je novih pozitivnih, preminula je jedna osoba.
● U Splitsko-dalmatinskoj županiji 59 je novooboljelih, preminule su tri osobe.
● U Krapinsko-zagorskoj županiji 19 je novih slučajeva.
● U Varaždinskoj županiji 19 je novih novih slučajeva.
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 67 je novih slučajeva.
● U Karlovačkoj županiji 40 je novih slučajeva, jedna je osoba umrla.
● U Međimurskoj županiji 17 je novih slučajeva zaraze.
● U Zagrebačkoj županiji 7 je novih slučajeva zaraze.
● U Ličko-senjskoj županiji 8 je novih slučajeva.
● U Virovitičko-podravskoj županiji nema novozaraženih.
● U Šibensko-kninskoj županiji 17 novozaraženih. Preminula je jedna osoba.
● U Osječko-baranjskoj županiji 12 je novih slučajeva, 2 osobe preminule.
● U Vukovarsko-srijemskoj županiji 8 je novih pozitivnih osoba.
● U Primorsko-goranskoj županiji 88 je novozaraženih.
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 4 su novozaražena koronavirusom.
● U Sisačko-moslavačkoj županiji 15 je novozaraženih.
● U Istarskoj županiji 6 je novih slučajeva.
● U Zadarskoj županiji 43 su nova slučaja zaraze.
● U Požeško-slavonskoj županiji zabilježena su 4 nova slučaja.
● U Koprivničko-križevačkoj županiji 3 su nova slučaja zaraze.

Koronavirus u svijetu

Pandemija diljem svijeta i dalje ne posustaje te stvara brojne probleme. Mnoge europske zemlje bore se s trećim valom, a naši susjedi - Bosna i Hercegovini i Srbija - već nekoliko dana bilježe dramatičan rast broja novozaraženih.

U Bosni i Hercegovini 1250 novozaraženih, no još je opasnija činjenica da je od ukupnog broja testiranih 30 posto pozitivnih. U međuvremenu stiglo je i rusko cjepivo.

I u Srbiji je stanje dramatično. Danima se broj novozaraženih kreće oko 4 tisuće, a današnji podaci nastavljaju trend. Zbog opterećenosti sustava organizira se prijevoz bolesnika iz Beograda u druge gradove.

Rumunjska pokušava nastaviti s planom cijepljenja, unatoč svim kontroverzijama i problemima vezanima uz cjepivo koje isporučuje AstraZeneca. Vlada je odlučila njime cijepiti sve dobne skupine.

Francuska je na rubu snaga, zdravstveni djelatnici opterećeni su cijepljenjem opće populacije, ali i liječenjem novozaraženih, čiji broj opet dramatično raste u posljednjih nekoliko dana.

Teško stanje je i u Italiji, ali ondje je u spas došla vojska sa svojim kapacitetima. Osim što se u njihovim bolnicama nalazi mnoštvo civila, vojni medicinari preuzeli su cijepljenje diljem cijele zemlje.

Njemačku, koja je ovih dana doživjela prva popuštanja mjera, trese COVID skandal. Naime, dvojica demokršćanskih zastupnika u parlamentu prilikom nabave zaštitnih maski uzela su po 250 tisuća eura provizije, odnosno izravno su utjecali na javnu nabavu. Jedan od njih odmah je dao ostavku, dok drugi ne razmišlja o tome.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!