11:59 / 03.05.2021.

Autor: I.Z./HRT

Capak: Završen treći val pandemije

default error photo

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak danas je posjetio Viroviticu gdje se otvorio prvi drive-in punkt za cijepljenje. 

Capak: Do kraja lipnja trebamo potrošiti dva milijuna doza

Capak je rekao kako u Hrvatskoj prvi put imamo priliku vidjeti ovakav drive-in način. Dodao je da je ljudima tako mnogo lakše i ugodnije čekati.

-Nadamo se da će i drugi u Hrvatskoj upotrijebiti ovakve inovativne načine, naglasio je Capak.

Poručio je da je danas pozvano 500 osoba na cijepljenje, a idućih dana će ih biti i više.

Capak je rekao da do kraja lipnja imamo rok za potrošiti dva milijuna doza i da će se do tada procijepiti oko 55 posto stanovništva. Istaknuo je da će se pojačano cijepiti u svim hrvatskim županijama.

"Cjepivo AstraZenece je dobro cjepivo"

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručio je kako je cjepivo AstraZenece dobro cjepivo, te da se u vrlo rijetkim slučajevima događaju tromboembolijski događaji.

Naglasio je da je apsolutno golema prednost cijepiti se. Capak je poručio kako svi oni koji imaju dovoljno cjepiva trebaju cijepiti svakog dana u tjednu.

- Na dopisu jasno piše da treba cijepiti sedam dana u tjednu. Ako netko potroši cjepivo u petak, onda neće raditi u subotu i nedjelju, poručio je. 

Capak je istaknuo da osobe koje su preboljele COVID unatrag šest mjeseci trebaju primiti samo jednu dozu cjepiva jer su, kako je rekao, studije pokazale da druga doza nema učinka.

Poručio je kako je polovina zemalja Europske unije već donijela takvu odluku, a polovina razmišlja o tome. 

"Završen treći val pandemije"

Capak je naglasio da je treći val epidemije završio. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dodao je kako se krivulja prelomila, te da se broj novooboljelih smanjuje.

Naglasio je kako se očekuje da će se za nekoliko dana smanjiti i broj hospitaliziranih, te preminulih osoba.

Rekao je da epidemija nije gotova, već je završen treći val koji još na svom repu, te može imati nekih varijacija s brojem novooboljelih. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!