Caratan: Zapadni lideri moraju se uključiti u rješavanje krize u Ukrajini

12:53 / 06.03.2022.

Autor: HTV/HRT

Branko Caratan, politolog

Branko Caratan, politolog

Foto: Rat u Ukrajini/HTV / HRT

Prof. dr. sc Branko Caratan, politolog, u specijalnoj emisiji koju svakoga dana možete gledati na Četvrtom programu HTV-a "Rat u Ukrajini", istaknuo je kako nema sumnje da pregovori ruske i ukrajinske strane ne mogu riješiti cijeli problem. Kako kaže, očito je da je ukrajinska kriza dio odnosa između Zapada i Rusije te se stoga zapadni lideri moraju uključiti u rješavanje te krize.

- Glavno je pitanje, tko od zapadnih lidera ima najveću političku težinu u tim pregovorima, drugo je što zapadna strana može ponuditi Rusiji kako bi se rat okončao, govori.

Na pitanje, što to može biti, Caratan je rekao da je Vladimir Putin postavio maksimalne ruske zahtjeve. To je neutralnost, demilitarizacija, priznanje Krima, a iza svega toga krije se promjena vlasti u Kijevu.

- Ovo su zahtjevi koje u ovakvoj situaciji Ukrajina teško može prihvatiti, zato što onaj koji bi to prihvatio, izgubio bi podršku naroda u Ukrajini, rekao je i dodao kako ovdje treba postojati intervencija velikih zapadnih država i to, prije svega, na planu energetike. Dobavljanja plina, nafte, ali i sankcija.

- Dva dana prije pokretanja vojnih operacija, njemački kancelar je bio kod Amerikanaca i donio je odluku da se zaustavi proces stavljanja u pogon plinovoda Sjeverni tok 2. Nakon 2 dana počela je vojna operacija. Taj plinovod vjerojatno ulazi u „paket” pregovora. To se ne odnosi toliko na Ukrajinu, ali se tiče ekonomskih odnosa Zapada i ekonomskih problema koje ima Rusija, rekao je.

Na pitanje što Zapad može trenutačno učiniti za Ukrajinu, Caratan govori da će Zapad morati intervenirati stoga što ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ne može sam pristati na neke zahtjeve Rusije.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!