Caritas prikupio 472 tisuće kune za najsiromašnije obitelji

15.12.2022.

13:17

Autor: Hina/I.B.

Za 1000 radosti – Govori dobrim!

Za 1000 radosti – Govori dobrim!

Foto: Neva Zganec / Pixsell

U mjesec dana od početka Caritasova programa Za 1000 radosti prikupljeno je 472 tisuće kuna putem novčanih donacija, a najsiromašnijim obiteljima u zemlji posredno su pomogle i pobjede hrvatske nogometne reprezentacije, rekao je ravnatelj Caritasa fra Tomislav Glavnik.

Caritasov program Za 1000 radosti Govori dobrim! provodi se 20 godina radi prikupljanja konkretne pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj koje teško preživljavaju boreći se s bolesti i nezaposlenosti.

Osim materijalnih dobara, primili smo i novčane darove: 172 tisuće kuna od pojedinaca, odnosno fizičkih osoba, te 300 tisuća kuna od pravnih osoba, izvijestio je ravnatelj Caritasa na konferenciji za novinare.

Programom Za 1000 radosti nastoji se razviti socijalna osjetljivost i solidarnost prema siromašnim obiteljima u potrebi te animirati župne i nadbiskupijske urede Caritasa, tvrtke, poduzetnike i obrtnike u Hrvatskoj.

Za svaki gol doniraj za siromašne

Navijači hrvatske nogometne reprezentacije također pomažu najsiromašnijim obiteljima, u suradnji s njima potaknuli smo građanstvo da nakon svakog gola na Svjetskom prvenstvu nazovu broj 060 90 10, a nakon svake pobjede izvrše jednu uplatu na račun hrvatskog Caritasa, dodao je fra Glavnik.

U Caritasov program uključene su osnovne i srednje škole, a 460 tisuća učenika dobilo je kartice-dobrice putem kojih mogu saznati kako mogu pomoći osobama koje se bore protiv siromaštva.

Uoči utakmice za treće mjesto između Hrvatske i Maroka, koja će se u subotu moći pratiti na Trgu bana Jelačića, na tom će se Trgu prijepodne prodavati božićna drvca.

Hrvatske šume osigurale su 200 božićnih drvaca koja nisu posječena u prirodi, nego su uzgojena u našim rasadnicima. Drvca se prodaju s korijenom, u teglicama, tako da se nakon blagdana mogu posaditi u prirodi ili reciklirati, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić.

Prikupljeni novac od prodaje, koja će trajati u subotu od 8 do 12 sati, također će se podijeliti obiteljima u potrebi, među kojima je jedna obitelj koja je u požaru izgubila dom te dvoje malodobne djece čiji su roditelji umrli, a trenutačno žive s bakom i djedom.

U akciji će sudjelovati studenti Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i drugih zagrebačkih fakulteta, djelatnici Hrvatskih šuma, a očekuju se predstavnici Grada Zagreba i Vlade, rekao je ravnatelj Caritasa fra Tomislav Glavnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!