19:41 / 31.03.2022.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Čeka se rekonstrukcija Vlade

Banski dvori

Banski dvori

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Najavljena rekonstrukcija Vlade i danas je bila tema mnogih razgovora u političkim krugovima. No osim nagađanja o tome tko bi mogao otići iz Vlade, a tko doći, ništa se konkretnije nije moglo doznati.

Sjednica je to koja bi mogla biti jedna od posljednjih s aktualnom ministarskom postavom. Na pitanje ima li nervoze u Vladi i kakvo je ozračje, ministar Marić odgovara.

- Jako dobro, evo, sad smo imali sjednicu Vlade i poslije Vlade u pravilu, pa ću i ja požuriti gore, uvijek imamo korisne rasprave o raznoraznim drugim temama, ali ne o ovoj koja možda vas u ovom trenutku najviše zanima, rekao je Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija.

Zanima mnoge i hoće li Vili Beroš ostati ministar zdravstva.

- Ja sam u ovom trenutku posvećen svim onim zadacima koji su pred zdravstvenim sustavom i ne kalkuliram s tim. Radit ću i dalje ako dobijem povjerenje, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Za ministra Božinovića u javnosti se spominje da bi mogao preuzeti resor obrane. On, pak, nagađanja odbacuje.

- Nikakve kombinacije. Sve kombinacije, a to već znate, i to vam i predsjednik Vlade govori i kazao je prije neki dan i to vam ponavljamo, predsjednik Vlade je taj koji će odlučiti kako će proći ova rekonstrukcija. Do tada su sva ta pitanja pa i odgovori, pogotovo nas ostalih, izlišni, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Odgovor je, pak, predsjednik Milanović dao na navode da bi premijer mogao smijeniti ministra Banožića.

- Mislim da nema šanse da on ode. Pa neće najbolje mijenjati. Obično se rekonstrukcije uvijek rade tako da se obave i onda se o tome obavijesti javnost, ovo izgleda kao da prvo ide po lokacijsku dozvolu. Ali to je, velim, njegova stvar. Mislim, to je splet niza okolnosti, kriminalističkih okolnosti i tako. Svega tu ima, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

S Davorom Božinovićem predsjednik kaže da je u dobrim odnosima. No, nije to jedino ime koje se u javnosti spominje za ministarstvo obrane. Prema nekim navodima, taj resor, kojem bi se pridružio sektor branitelja, navodno bi mogao preuzeti ministar Medved. O tom spajanju šef Odbora za obranu nema dobro mišljenje, ali o tome bi li Medved bio dobar ministar obrane - ima jasno stajalište.

- Mislim da vjerojatno bi, da. U ovoj situaciji, da. Sad, opteretiti ministra obrane s još dodatnim problemima iz Ministarstva branitelja, mislim da bi bilo čak, pa neću reći pogubno, ali vrlo loše, rekao je Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu, Klub zastupnika Socijaldemokrati.

- Nije problem spajati ministarstva. Meni je veći problem tko će voditi ministarstva. U svakoj normalnoj državi vi ćete imati manje resora nego što ih ima u Hrvatskoj, kaže Božo Petrov, predsjednik Kluba zastupnika Mosta.

A bi li spajanje ministarstava obrane i branitelja dovelo do ušteda - ministar Marić odgovara u šali.

- Ostade mi papir gore, baš sam imao to sve secirano, kazao je.

No, kako će izgledati rekonstruirana Vlada - odlučit će isključivo premijer.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!