Grbin: Hrvatskoj nije potrebna rekonstrukcija vlade, već izbori

28.03.2022.

16:08

Autor: M.M./HRT

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Oporbeni zarez / HRT

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin gostovao je u emisiji Hrvatskog radija 'Oporbeni zarez'. Rekao je kako Hrvatskoj nije potrebna rekonstrukcija vlade, već izbori na kojima će građani izabrati kome će dati povjerenje da vodi zemlju u ovim izazovnim vremenima.

- Rekonstrukcija vlade ne može donijeti ništa dobroga. Mijenjaju se ljudi koje postavlja Plenković, a način rada ostaje isti - loš. Hrvatskoj rekonstrukcija vlade nije potrebna, Hrvatskoj su potrebni izbori na kojima će građani izabrati kome daju povjerenje da vodi zemlju u ovim izazovnim vremenima, rekao je.

Na upit dođe li do rekonstrukcije koji bi ministri trebali otići Grbin je rekao kako bi to pitanje trebalo postaviti predsjedniku Vlade.

- On je sam izjavio da je mandat svakog člana vlade njemu na trajnom raspolaganju i da on odlučuje tko odlazi ili ostaje. Kad gledam ono što su napravili jako je teško odabrati one koji bi trebali biti favoriti za odlazak. S jedne strane to su svakako Aladrović i Milošević jer se protiv njih vodi kazneni postupak, Tramišak zbog cirkusa koji se događa u njenom resoru, Banožić zbog svega što se događalo oko drona, Medved - bujanje broja hrvatskih branitelja. Tako bi mogli za svakog ministra naći više razloga zašto bi trebali otići nego ostati, istaknuo je.

U proceduri su i dva zahtjeva za raspuštanje Sabora.

- Zahtjevi su predani. Pred nama je vrijeme u kojem moramo pričekati, a onda ćemo razgovarati s kolegama i kolegicama iz oporbe i dogovoriti se oko zajedničkog pristupa i vrlo vjerojatno pokrenuti inicijativu da se o tome u saboru i raspravi. To je prilika da javnosti podastremo sve razloge i argumente zašto Hrvatskoj trebaju izbori. Suočavamo se sa nizom izazova - od inflacije, rastuće nejednakosti u društvu, posljedicama koronakrize, suočavanja s posljedicama rata, energenti, pitanja mogućnosti da osiguramo dovoljno energenata za nas..., a vladajući niti na jedno pitanje ne daju jasan odgovor niti perspektivu kako bi se Hrvatska u tim izazovnim vremenima mogla snaći, rekao je Grbin. 

Dodao je kako u oporbi nisu svi isti i da je normalno da se kad razgovaraju o nekakvom nastupu ne mogu oko svega složiti i dogovoriti.

- Ali mora postojati jedan zajednički nazivnik oko kojeg se moramo okupiti, a po meni je stav da vlada ne radi svoj posao dobro i da Hrvatska ima bolju perspektivu ono oko čega bi se trebali okupiti, istaknuo je.

Osvrnuo se i na slučaj Tramišak.

- Meni je to neobično. To pokazuje da u njihovom odnosu nedostaje elementarno povjerenje. Neobično mi je i da ministrica pet mjeseci dobiva ozbiljne prijetnje i na to reagira nastupom u medijima, a tek onda priopćavanjem onima koji bi trebali voditi kazneni postupak - policija, DORH, a svog neposrednog šefa o tome uopće ne obavještava. To pokazuje koliko su odnosi unutar vlade narušeni i koliko stvari ne funkcioniraju, rekao je.

Osvrnuo se i na reviziju koalicijskog ugovora u Zagrebu između Možemo! i SDP-a.

- Ta revizija predviđena je samim ugovorom. Taj sporazum o suradnji potpisan je u lipnju 2021., tada naša gradska organizacija nije bila formirana i zato smo, između ostalog, predvidjeli da ćemo ostaviti da se protekom vremena taj ugovor korigira. Drugi razlog je i zbog činjenica da sve okolnosti oko funkcioniranja grada Zagreba nisu bile poznate. Znali smo s kojim se problemima moramo suočiti, da je grad Zagreb u dubiozama, znali smo da je loše, ali da je toliko loše to smo dopustili da malo dublje analiziramo i vidimo što je realno moguće ostvariti, a ne da se petljamo u obećanja koja će ostati mrtvo slovo na papiru. Cilj je da u sporazumu definiramo ostvarive stvari koje će pomoći podizanju kvalitete života građana grada Zagreba, naglasio je Grbin.

Na pitanje jesu li SDP-u sporna otpuštanja u Holdingu, rekao je kako je SDP tu bio jasan.

- Činjenica je da se u Holdingu godinama zapošljavalo bez kriterija, šakom i kapom. SDP-ov uvjet je da se postupak provede u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom, istaknuo je.

Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik u srijedu će odlučiti hoće li Hrvatskom saboru predložiti raspisivanje referenduma o ukidanju COVID potvrda i stožerokracije ili će od Ustavnog suda zatražiti provjeru referendumskih pitanja.

- Mi u SDP-u smatramo da je referendumsko pitanje koje je okrenuto k promjeni Ustava onog trenutka kada je za njega prikupljen dovoljan broj potpisa nema zapreke da se raspiše referendum. A ono koje se tiče promjene zakona treba ići na Ustavni sud, rekao je Grbin.

U drugo saborsko čitanje stiže i novi zakon o referendumu.

- Novi zakon neće riješiti sporne situacije. Referendumska procedura s ovakvom izmjenom je zidanje kuće od krova. Temelji će i dalje biti narušeni, truli i loši. Ako pitanje referenduma želimo sustavno riješiti potrebno je promijeniti Ustav i tamo smanjiti broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma, ali i definirati teme o kojima se referendum ne može raspisati, rekao je predsjednik SDP-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!